ÅSIKT

”Topparnas miljonlöner skadar näringslivet”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Foto: Thinkstock
KULTUR

Topplönerna hotar näringslivet. Det anser de små och medelstora företagen i Storbritannien, enligt en ny opinionsmätning beställd av tankesmedjan High Pay Center (The Guardian 2 mars).

Bakgrunden är att direktörerna på de 100 största företagen på Londonbörsen i dag tjänar 160 gånger så mycket som en vanlig arbetare. Så sent som i slutet på 90-talet var siffran mer modesta 60 gånger så mycket. Finanskris eller ej, så har de superrika dragit ifrån.

Och när de riktiga näringslivshöjdarna kapar åt sig löner och bonusar i mångmiljonklassen – ofta oavsett om det går bra eller dåligt för företaget – så blir folk förbannade och börjar misstro näringslivet i allmänhet, tror en majoritet av de mindre företagarna. Den misstron är ett ”viktigt hot” också mot mindre företagen, anser 48 procent av de tillfrågade. Jämlikhetsivrarna har fått en ny allierad.

I Sverige är skillnaderna förstås mindre. Här tjänar, enligt LO, de 50 bäst betalda i näringslivets topp 46 gånger mer än en vanlig industriarbetare. På ett år får de alltså in vad en arbetare tjänar under sin livstid.

Men logiken borde vara densamma: toppdirektörerna drar också de mindre företagen i vanrykte.