Lysande när Marvel gör podd om Wolverine

Patrik Syk hör en ny standard sättas för fiktionspoddar

avPatrik Syk

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ett ensamt skepp, planlöst drivande utanför Alaskas kust. En fiskare kliver ombord och hittar besättningen brutalt mördad och lemlästad. Uppskurna halsar, avslitna ansikten. För när serietidningsjätten Marvel nu kastar sig in i podcast-mediet med ”Wolverine – The Long Night” gäller det att hålla någon vuxen i handen när den nattsvarta thrillern rullas upp i dina öron.

Wolverine är Marvel-universumets kanske mest utvecklade karaktär, inte minst tack vare utmärkta filmen ”Logan”. Och det är tydligt att när Marvel, efter att ha erövrat såväl film som tv-serievärlden nu ger sig in i den betydligt mer svåranalyserade podcast-branschen så är det verkligen med ett BANG! Med sin tyngsta karaktär, en riktig budget och ett så beprövat grepp som ett nattsvart mordmysterium i en sliten småstad långt bort från allt lägger Marvel ribban för vad som får anses vara den nya standarden för fiktion som podcast.

Till skillnad från alla andra fiktionspoddar som släppts de senaste åren, och de är ganska många, finns här inga skådespelarprestationer som stör. Regissören Brendan Baker tillsammans med ljuddesignern Chloe Prasinos skapar en värld som är lika karg som den faktiskt är trovärdig. Och i rollen som Wolverine är Richard Armitage helt suverän. Den väderbitna, bittre och folkskygga superhjälten befinner sig här mycket närmare den Wolverine vi lärde känna i ”Logan” än den som vevade runt i gul spandex i originalserien. 

Det första intrycket av ”Wolverine – The Long Night” är faktiskt helt lysande. Marvel tar inte bara ett kliv in på en ny marknad, de gör ett rejält försök att faktiskt omdefiniera den. För podden går hittills bara att ladda ner via plattformen Stitcher, och bara om man är betalande kund. Den är helt enkelt bakom betalvägg. Det blir intressant att se om övriga plattformar kan hitta motsvarande samarbeten med andra drakar som Marvel – kan vi få fler produktioner i klass med ”The Long Night” är det bara att tacka och bocka.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Marvel

Podcast