Katarina Frostenson måste lämna stolen

Styrkt att hon ligger bakom läckor

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Katarina Frostenson.
Foto: TT
Katarina Frostenson.

KULTUR

Mystiken börjar skingras kring Svenska Akademien. I den kompletterande utredning som Svenska Akademien beställt av advokatbyrån Hammarskiöld & co gällande sekretessbrott är det nu "styrkt att Katarina Frostenson läckt information från Akademien om Nobelpristagare och inval" till sin make Jean-Claude Arnault. Detta uppger TT, som tagit del av utredningens innehåll.

Byråns slutsats är att Katarina Frostenson därmed frivilligt bör lämna sin stol i Akademien, och om inte anser de att övriga ledamöter är skyldiga att utesluta henne.

På ett eller annat vis måste Katarina Frostenson naturligtvis nu lämna Svenska Akademien. Allt annat vore orimligt. Under helt andra omständigheter hade man nog kunnat tycka att hennes inomäktenskapliga skvaller fått väldigt stora proportioner. Den läckta informationen rör ju knappast rikets säkerhet och nog borde man väl egentligen kunna prata med sin partner om vissa arbetshemligheter. Men då gäller det förstås att man har en partner som håller tätt, och inte är nyckelfigur i en smutsig kris som den Svenska Akademien befinner sig i.

Som en jämförelse är arbetsrätten tydlig för oss andra med vanliga jobb när det kommer till brott mot lojalitetsplikten och tystnadsplikten, vilket absolut kan leda till uppsägning. Och Svenska Akademien skulle på flera sätt behöva moderniseras till att omfattas av regler liknande dem som gäller oss vanliga dödliga. Först då kan de ens börja reparera det anseende som raserats.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.