”Klimatfrågan det enkla hotet”

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

David Jonstad: Entrén till kilmatmötet liknar ett framtida klimatflyktingläger

KULTUR Entrén till klimatmötet i Köpenhamn är lite som entrén till ett framtida läger för klimatflyktingar. Människomassor som hålls utanför av stängsel och poliser. Det är många fler som vill in än vad det finns plats för.

Mötet är numera högsta politiska prioritet – denna vecka anländer 120 statschefer. Förhandlingarna har svämmat över gränsen för vad någon enskild kan få grepp om. Precis som med hoten mot planeten. Att betrakta dem alla är som att stirra rakt in i solen. Det går inte. Och själva klimatfrågan är, menar svenske miljöprofessorn Johan Rockström, det enkla hotet. Där vet vi åtminstone vad som måste göra. Värre är det med de andra – utarmningen av jordarna, förlusten av biologisk mångfald, avskogningen, förstörelsen av kvävecykeln...

– Det som gör det så svårt att kämpa i denna fråga är att fönstret mellan uppgivenhet och förnekelse är så smalt, säger indiske förhandlaren Surya Sethi.

Mot alla odds är det i denna fönsterglugg som politiker, forskare och den snabbt växande klimatrörelsen klamrar sig fast. Även om sorgen och uppgivenheten ändå går att läsa mellan raderna i forskningsrapporterna liksom i folks ögon.

På Kungens Nytorg i Köpenhamn visas just nu fotoutställningen 100 platser att minnas – innan de försvinner. Här finns bland annat bilder på de små öriken för vilka hoppet i princip redan är ute. Vilket inte hindrar Maldivernas president Mohamed Nasheed från att mana till fortsatt kamp. Hans örike har satt som mål att vara fossilfritt inom tio år.

– Vi vägrar tro att en annan värld inte är möjlig.

David Jonstad

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.