ÅSIKT

Politisk retorik som dödar – på riktigt

Tigran Feiler om hur debatten om ”hårdare tag” inspirerar mördare i Mexiko

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avTigran Feiler

KULTUR

”Du menar väl inte bokstavligt”, frågade journalisten Azucena Uresti förvånat mitt under den första tv-sända presidentvalsdebatten i Mexiko.

"Jo, man borde hugga händerna av tjuvarna", svarade El Bronco som är en oberoende kandidat med några få procents stöd i opinionen och som verkar vara beredd att göra nästan vad som helst för att väcka uppmärksamhet.

I en debatt som i övrigt gick i förväntade hjulspår var det El Broncos ord som dröjde kvar. Och snabbt blev till ett viralt fenomen i Mexiko som är ett av de länder i världen där sociala medier används allra mest.

Mexikos vitala politiska humor gick på högvarv.

Foto: WIKIPEDIA
El Bronco

Tillsammans med 120 miljoner mexikaner har jag skrattat åt avhuggna liketummar och photoshoppade bilder på landets regering utan händer. Men skrattet fastnade snart i halsen. För ord leder till handling.


Bara timmar efter debatten hittades en stympad kropp i badorten Acapulco som drogkriget förvandlat till en av världens dödligaste städer. Makabra våldsscener hör visserligen inte till ovanligheterna i Acapulco men den här gången var det annorlunda.

Budskapet talade sitt tydliga språk. Intill huvudet, armarna och benen som huggits loss från resten av kroppen låg ett meddelande: ”El Bronco sade det, man hugger händerna av tjuvar, här är den första”.