ÅSIKT

Lundins nya skandal

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avMartin Aagård

KULTUR

Oljejättens okända ”hobbykrig” i Somalia

på krigsstigen Den somaliska al-Qaida-gruppen al-Shabaab rapporteras förbereda attacker mot Lundinbolaget Africa oil. Foto: AP
Lukas Lundin, Lundingruppen. Foto: Scanpix

Familjen Lundin har brutit mot FN:s vapenembargo i Somalia.

Under sitt sökande efter olja i det krigshärjade landet har familjens företag Africa oil använt tungt beväpnade styrkor som deltagit i strider. Det avslöjas i ett dokument från Wikileaks.

Nu har Lundins tungt beväpnade oljeborrningsexpedition kommit i konflikt med lokala al-Qaida-grupperingar.

”Africa oil är min hobby”, sade Lukas Lundin så sent som 2008.

Den 7 mars i år rusade familjen Lundins företag Africa oil på börsen efter beskedet att man hade hittat olja i källan Shabeel-1, Dharoor-blocket, i den halvautonoma regionen Puntland i Somalia. Prospekteringen hade då pågått i sex år.

Förväntningarna på oljeletandet har länge varit stora. Det är ett oljefält som sägs ha potentialen att leverera närmare en miljard fat. Men för att genomföra sina borrningar har Lundins företag använt beväpnade styrkor och medvetet brutit mot Säkerhetsrådets förbud mot vapen i regionen. Ett förbud som antogs redan 1992.

2002 upprättades FN-organet Monitoring group, vars uppdrag är att övervaka att vapenembargot efterlevs. Ett dokument som ingår i de amerikanska diplomatiska telegram som Wikileaks publicerade 2010 avslöjar innehållet i en rapport från Monitoring group daterad 2008. I rapporten slår gruppen fast att tre grövre brott mot vapenembargot skett i regionen.

Dels har Eritrea försett beväpnade motståndsgrupper med vapen och utbildning. Dels har Etiopien militär närvaro i området och förser regimen i Puntland med vapen. Och dels har Africa oil rekryterat beväpnade säkerhetsvakter och anställt vapenkraft från utlandet.

Enligt somaliska media har Lundins säkerhetsstyrkor varit inblandade i tunga eldstrider med lokala miliser.

Africa oil hette tidigare Canmex. Lukas Lundin var styrelseordförande i Canmex mellan åren 1996 och 2006. I dag äger familjen Lundin Africa oil genom stiftelser i Luxemburg. Företaget är baserat i Kanada.

2006 tecknade Canmex ett avtal om exploatera olja i Puntland. Sex dagar efter avtalet tecknades avgick Lukas Lundin som styrelseordförande för Canmex. Dagen efter slutade Carl Bildt som styrelseledamot i Lundin oil. Ett år senare bytte företaget namn till Africa oil.

I mars i år, bara ett par dagar innan Africa oil-aktien rusar på börsen, rapporterar den kanadensiska tidningen Vancouver sun från Lundins nya oljekälla i Puntland.

Africa oil borrar inuti ett beväpnat ”fort” omgivet av vallar och utkikstorn. Företaget är tungt beväpnat och tar även hjälp av den regionala regeringens militära styrkor för att beskydda sig mot fientliga attacker. Puntland är en halvautonom del av Somaila som är fullt av islamistiska extremister lierade med al-Qaida.

Enligt Somaliareport.com – en nyhetssajt som drivs av krigskorrespondenten Robert Young Pelton – planerar al-Qaida-gruppen al-Shabaab attacker mot Africa oil. Ett twitterkonto länkat till organisationen har uttalat sig fientligt mot företaget och hävdar att de inte har rätt till oljan i regionen.

Familjen Lundins blodiga oljeaffärer handlar inte längre bara om Sudan och Etiopien utan sträcker sig hela vägen ut på Afrikas horn.

Familjen har blivit ytterligare en klan som slåss i det somaliska inbördeskriget och skapar nya, väpnade konflikter i en region hela västvärlden kämpar för att stabilisera.

”Africa oil är min hobby”, sade Lukas Lundin till Veckans Affärer 2008.