ÅSIKT

Triumfatorisk förlust för Österrikes högerradikaler

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: FPÖ:s ledare Heinz-Christian Strache, presidentkandidaten Norbert Hofer och EU-politikern Ursula Stenzel på det sista valmötet i fredags.
KULTUR

Europa kan andas ut.

Det demokratiska Österrike samlade sig och blockerade radikalhögerns presidentkandidat Norbert Hofer.

När de sista poströsterna räknats stod de Grönas Alexander van der Bellen som ny president, vald med en minimal övervikt på några tusen röster.

Det är ingen betryggande seger, utan tvärtom en triumfatorisk förlust för det högerradikala Frihetspartiet Fpö, som nu bevisat att de på allvar har en chans att ta makten i landet.

En sådan seger till och Österrike är förlorat, för att parafrasera kung Pyrrhus.

Redan i dag är Fpö landets största parti i opinionsmätningarna. De kommer nu att kunna använda uppmärksamheten och självförtroendet från presidentvalet för att växa ytterligare inför parlamentsvalet om två år.

Risken är också uppenbar att radikalhögern i resten av Europa får ökad medvind från Alperna. Se där, en av de våra var millimeter från att bli statschef. Vi är valbara.

Valets konfliktlinjer är smärtsamt tydliga. Och de ser i stort sett ut som i resten av Västeuropa: Ytterhögern vinner landsbygden, männen och de lågutbildade. De gröna vinner de större städerna, kvinnorna, och de universitetsutbildade.

Det är en tragedi av stora mått. De lågutbildade män som skulle ha allt att vinna på fördelningspolitik från vänster, röstar hellre på att köra ut utlänningarna och bråka med EU.

Men som en grön sympatisör uttryckte det när det i går stod klart att Van der Bellen kanske ändå skulle ha en chans: ”än är inte allt förlorat i detta land”

Petter Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Österrike