Lagom mycket rasism

Jon Weman om en skrivguide för nazister

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: Carolina Byrmo / AFTONBLADET / 85440

KULTUR

Hur ser god nazistisk stilistik ut? En fråga som kanske inte så ofta ställts, men som nu fått sitt definitiva svar.

Förra veckan publicerade nämligen Huffington Post den nu nedstängda nazisidan Daily Stormers stilguide, utformad av Andrew Anglin, ett av världens mest framstående troll. Förutom att hålla rätt på punktuering och radbrytningar, sammanfattar Anglins instruktioner till skribenterna mycket av hela alt-högerns propagandastrategi.

Hans första instruktion är att använda citat och formspråk från etablerade medier för att utstråla trovärdighet; ungefär som när tidigare Avpixlat numera kallar sig Samhällsnytt.

Han uppmanar också skribenterna att använda rasistiska skällsord med jämna mellanrum, men bara när det kan uppfattas som halvt skämtsamt eller ironiskt. Något som varit närmast definierande för det som kallas alt-höger. Att konsekvent skriva exempelvis ”nigger” är däremot förbjudet för Daily Stormers skribenter. ”Oironiskt hetsande och hat” verkar frånstötande på de inte redan helt övertygade, menar han.

I slutändan ska varje resonemang leda fram till att skulden för alla samhällsproblem ligger hos den stora judekonspirationen. Skribenterna bör ”undvika alla nyanser” som antyder att det kan finnas andra politiska dimensioner.
Till slut klargör också Anglin för sina medarbetare att den ironiska och lättsamma stilen bara är ”en ploj”. ”Jag vill verkligen gasa judarna”, försäkrar han.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.