Kulturen åker på en ny propp

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Inga satsningar i budgeten – i år heller

Lena Adelsohn Liljeroth
Lena Adelsohn Liljeroth

Lena Adelsohn Liljeroth har presenterat sin sista kulturbudget och resultatet är noll. Det blir inga extra satsningar på kulturen – i år heller.

Av regeringens alla områden är kulturen den som misshandlats mest. Det är inte enbart kulturministerns fel. Budgeten är hela regeringens, som än en gång manifesterar sin antikulturella, antiintellektuella inställning.

Kulturrådet har inte fått några nya reformpengar på åtta år, vilket gör att det fria kulturlivet har tappat enorma resurser. Samverkansmodellen, som regeringen trodde skulle vara en Tingeling med guldspö, har inte heller genererat några nya pengar. Det som i stället har hänt, är att amatörverksamhet slåss mot professionella kulturarbetare om de få ören som finns. Den avdragsgilla kultursponsringen, som man hoppades skulle ersätta en aktiv statlig kulturpolitik, har inte kompenserat med några summor att tala om.

Kultur kostar pengar, men kultur skapar också tillväxt. Vi oroar oss över Pisa-mätningen och det faktum att massor med svenska barn inte kan läsa ordentligt och ännu fler inte kan förstå en problemorienterad text. En lösning är att man satsar mer på svenskundervisningen - det budgeteras för vidareutbildning av lärare, men det är pengar som ligger under utbildningsdepartementet. Men det räcker inte. Ett rejält läslyft för Sverige är en kulturpolitisk fråga.

Det finns hundratals fler exempel på kulturområden som måste tilldelas mer resurser om de ens ska överleva.

I samma stund som kulturen kammade noll, meddelade TV4 att de lägger ner alla sina lokalredaktioner. Det är bara några veckor efter att public service beslutat om drakoniska neddragningar på sina lokala nyhetsstationer. Samtidigt flämtar lokalpressen för sitt liv.

Media och demokratifrågor - även det ligger på kulturdepartementets tomma bord.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.