ÅSIKT

Nordiska rådets pris till ”nordisk” författare

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Kim Leines norsk-dansk-grönländska prisades i går

Foto: Heiko Junge/TT
Nordist Kim Leine fick ta emot litteraturpriset för sin roman "Profeterna vid Evighetsfjorden".

Triss i priser till Danmark, två till Finland och inget alls till Sverige. Det blev utfallet av Nordiska rådets för året extra glamourösa prisgala på Operan i Oslo.

Kanske var det tur att vare sig Lars Norén eller The Knife fanns på plats i salongen när de svenska förhoppningarna grusades en efter en. Guldbaggevinnaren Gabriela Pichler kunde inte matcha danske Thomas Vinterberg och hans film Jakten, med Mads Mikkelsen i huvudrollen som den jagade och utsatte förskolläraren Lucas.

Även litteraturpriset gick till Danmark och författaren Kim Leine för romanen "Profeterna vid Evighetsfjorden". Men en liten del av priset tillföll även Norge och Grönland. Leine är nämligen född i Norge och bodde under många år på Grönland. Boken utspelas också till största delen just i grönländsk miljö, under den danska kolonialtiden i slutet av 1700-talet.

- Mitt norska språk är som en tidsbubbla som blev kvar när jag kom till Danmark som tonåring på 70-talet. Så om jag vill skriva något känslosamt något lyriskt så kan jag hämta fram mitt norska ursprung. För mig är danska det mer rationella språket. Grönländskan är framför allt ett språk med rytm och sång, med tonal skönhet, sade Kim Leine till TT efter prisutdelningen.

I musikkategorin stod de svenska förhoppningarna till stråktrion Trio ZPR och inte minst The Knife, syskonen Karin och Olof Dreijers nydanande electronicaprojekt. Det blev i stället den finske världsviolinisten Pekka Kuusisto som hyllades på Operan i Oslo.

Nyast av utmärkelserna är barn- och ungdomslitteraturpriset som instiftades i år och delades ut av Sveriges kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Det gick till Seita Vuorela och illustratören Jani Ikonen från Finland för "Blindskär", en bok som hämtat stoff ur såväl magisk realism som modern dystopi.

För att skapa mer uppmärksamhet kring sina priser hade Nordiska rådet i år satsat på en tv-sänd gala där vinnarna offentliggjordes på plats. Evenemanget leddes av den svenska skådespelerskan Sofia Helin och den norske tv-personligheten och skådespelaren Hans Olav Brenner.

Prissumman för varje pris är 350 000 danska kronor.

Sara Ullberg/TT Jan Winter/TT