Kultur

En mysig pappapodd med Bruce och Barack

Av: 

Sandra Wejbro

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Barack Obama och Bruce Springsteen gör podden ”Renegades: Born in the USA” tillsammans.
Barack Obama och Bruce Springsteen gör podden ”Renegades: Born in the USA” tillsammans.

KULTUR

Barack Obamas och Bruce Springsteens kompispodd är exakt som man kan föreställa sig. Resonerande, högtravande och oemotståndligt pappamysig.
Inget ont om Djursholms främste husrivare Daniel Ek, men när Spotify lanserade nya satsningar i veckan var höjdpunkten podden Renegades: Born in the USA, ett samtal mellan de goda vännerna Obama och Springsteen. Renegades produceras av Higher ground, Barack och Michelle Obamas produktionsbolag, som förutom sitt mångåriga samarbete med Netflix har ett exklusivt avtal med Spotify.

Första stora satsningen var ”The Michelle Obama podcast”, om relationer och samhällsfrågor, som hade premiär förra året. I maken Baracks podd handlar det om politik, manlighet och musik. Lite som ett mindre neurotiskt Två män i en podd (med Schüldt och Sjölin).

Som titeln antyder kretsar mycket av diskussionen runt det som Obama och Springsteen har gemensamt; en känsla av att vara renegater, avfällingar. Outsiders. Obama som växte upp utan pappa, Springsteens som var psykiskt sjuk – båda i miljöer (Hawaii och arbetarklass i New Jersey) där de stack ut.

Att höra två av USA:s mest framgångsrika män kalla sig ”misfits” (missanpassade) känns aningen koketterande, och podden är inte oväntat fylld av stämningsfullt plinkande gitarrmusik och Hollywoodmytologi (där underdogen segrar). Springsteen berättar om rasismen i samhället han växte upp i på 50- och 60-talet och om vännen, saxofonisten Clarence Clemons komplexa känslor inför E Street Bands vita publik.

Obama växte upp senare, också han i främst vit miljö. Att höra vännerna prata om personliga erfarenheter är intressantare än när de landar i politiska diskussioner, det är ju knappast en överraskning var de står.

Obama citerar egna favorittal, Springsteen sina låttexter. De balanserar på självgodhetens rand, med uppfriskande glimtar av självinsikt. Obama skrattar åt högmodet som krävs för att ens komma på tanken att kandidera till president, men det är en självupptagenhet krackelerad av tvivel. Pappalugnet de ingjuter är oslagbart just nu.

ANNONS

Njut av över 500 000 ljudböcker - prova BookBeat gratis i en månad!

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Mauro & Plura lyckas med det svåraste

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Poddpatrullen

Podd

Bruce Springsteen

Barack Obama

Spotify