Mejla

Åsa Linderborg

Därför publicerar vi utan signatur

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Åsa Linderborg.
Åsa Linderborg.

KULTUR

Aftonbladet Kultur publicerar i dag en osignerad artikel om mediernas valbevakning. Det är ytterst ovanligt att vi trycker en text där författaren/författarna inte står med namn. Den Allierade Journalisten är ett anonymt nätverk bestående av journalister som i sin yrkesverksamhet är i beroendeställning till de tidningar man granskat. Därför publiceras artikeln under pseudonym.

Den Allierade Journalisten beskriver en mediesituation som egentligen alla som tar sig tid kan vaska fram. Det viktiga är att sammanställningen, som bara är en försiktig skrapning på ytan, är gjord av journalister som känner att deras arbete som oberoende reportrar dagligen förhindras av ett ideologiskt imperativ som svävar över tidningarna de arbetar på: Mosa Mona! Bädda för Borg!

Det är en vänstermyt att ägarna personligen och stundligen lägger sig i tidningens innehåll, men trots detta är det ett obestridligt faktum att privata medier även på nyhetsplats allt öppnare sympatiserar med alliansen. Frågan är hur det blir så i praktiken. Exakt hur går en nyhetsvärdering till på en redaktion? Hur tänker man ut vinklar, så kallade dragarbilder, nätfrågor till läsarna och vem som ska få vara ”expert” på ett ämne?

Hur går diskussionerna inför en löpsedel att Mona Sahlin ”röstfiskar” med hjälp av Sverigedemokraterna, när hon uppmanar folk i förorterna att utnyttja sin rösträtt? Och varför blir det förhärligande uppslag när Fredrik Reinfeldt som någon ”farsa på stan” raggar fylleröster på Stureplan? För att bara ta ett av tusen exempel.

Det är inget som Den Allierade Journalisten kan svara på, eftersom såna detaljer avslöjar var man arbetar.

ANNONS

Bokrea: exklusivt på Adlibris! Populära böcker i bokrean som du bara hittar hos Adlibris är här.

Extern länk från Adlibris

Beställ här

Av: 

Åsa Linderborg

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Åsa Linderborg