ÅSIKT

Hjärtbesvär

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Stefan Ingvarsson om dejtingspelet som tar män och kvinnor tillbaka till högstadiet

Foto: THINKSTOCK

Lita på sakers naturliga tillstånd, män ska uppvakta kvinnor – det var kärnan i den exceptionellt framgångsrika dejtingbibeln för kvinnor, The Rules, från 90-talet. När den kom hade Män är från Mars, kvinnor är från Venus banat vägen för könsrollernas återupprättande efter decennier av feminism, och en bred backlash för jämställdhetsarbetet debatterades i västvärlden.

I Sverige skämtade man om The Rules som ett extremt exempel på vansinnet på andra sidan Atlanten. En av de berömda reglerna var att om en man ringer sätts äggklockan på tio minuter för att samtalet alltid ska avslutas när det är som roligast och få honom att tråna efter mer. Kvinnor ska låta sig jagas. Men det är inget skämt längre när tankemönstret blivit en sanning inom en stor del av populärkulturen. ”En äkta partyprinsessa är alltid hard to get” som Ebba von Sydow uttryckte det i sin omtalade stilbok för några år sedan. Det hela är absurt. Skulle två bögar köra The Rules på varandra skulle de sitta där ensamma med var sin äggklocka.

Ja, läser man dejtingböcker med homoblick är det klart som dagen att heterosexuella framför allt uppmanas att vrida tillbaka sina könsroller till högstadienivå. Det räcker med att byta ett pronomen för att se det dråpliga och rätt extrema i råden. Visst förekommer mer eller mindre genusmedvetna rådgivare, men viljan att skilja agnarna från kulturella normer är ovanlig. I hbt-kretsar finns rollspel i mer eller mindre medveten form, men man har också lärt sig att skapa skillnad på fler sätt än butch/femme: ursprung, ålder, kroppsstorlek … och att göra likhet sexigt. Det finns ett större utrymme för personligheten att styra raggandet och låta båda parterna visa initiativ.

Visst kan även heterotjejer vara på. Men då säger dejtingböckerna att killar kommer att se dem som lekkamrater snarare än livspartner. ”Det är inte mannen som avgör om du är ett jaktbyte eller någon man vill behålla – det är du”, står det klart och tydligt i aktuella Act Like a Lady, Think Like a Man som vänder sig främst till en afroamerikansk läsekrets. Filmen och boken Dumpa honom! behandlar biverkningar av en könsrollsbunden dejting och försöker få tjejer att inte fastna för en kille som klassificerat henne som tidsfördriv snarare än partner. Kvinnans handlingsutrymme förblir hur hon väljer att reagera på och besvara mannens uppvaktning. Att vara en lekkamrat är prima om man som Samantha i den i sammanhanget stilbildande tv-serien Sex and The City inte vill ha en relation, men en aktiv kvinna verkar inte trigga gemene karl till att flytta ihop.

I den förtjusande kortromanen Du ska vara spännande och varm som kom för två år sedan beskriver Anna Bengtsson en medelålders kvinnas dejtingvedermödor på nätet. Framgången växer i takt med att hon lär sig göra profilen allt kvinnligare. I ren frustration förvandlas hon till en ironisk parodi på en Rules-girl: ”Jag vill att den man jag möter ska vara intelligentare än jag. Jag vill ligga på soffan i mina eleganta kläder och äta praliner. Kanske vill jag också sköta dammsugaren och stryka dina skjortor om du är snäll mot mig.” Även om många av männen uppfattar ironin visar sig strategin vara framgångsrik. Som bete är passiv kvinnlighet oslagbar även bland medelålders svenskar med barn från tidigare relationer.

Men männen är tafatta. Är det något man lär sig av att läsa den omtalade boken Spelet så är det att de flesta män måste träna hårt på sin ”naturliga” jaktinstinkt. Skulle de inte vilja slippa om de ändå fick sex och kärlek? Vill man plöja många potentiella partners på nätet eller i en dejtingservice vinner man kanske på enkla regler, men måste dessa vara könsbundna? Bögar och flator klarar sig utmärkt ändå. Kan man vara säker på att inrutningen i vem som får göra vad inte kastar en skugga över det förhållande man hoppas på? I ljuset av normerna som styr vårt samhälle kanske dejtingböckerna bara är ärliga i sitt uppsåt. Men i vilka andra sammanhang skulle det fortfarande vara okej att uppmana tjejer att hålla tillbaka?

Stefan Ingvarsson