ÅSIKT

Prinsessa för en dag

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Ur pjäsen Det kalla hjärtat på teater Galeasen.
KULTUR

I en vit kub med schackrutigt golv pågår en mardrömslik dröm. Den danska dramatikern Astrid Saalbachs askungesaga i överdosblått, Det kalla hjärtat i nybakade regissören Martin Rosengardtens roliga tolkning.

En knarkarflicka domnar bort en kall vinternatt – som i H C Andersens Flickan med svavelstickorna – och förs genom drömmarna in i den kungliga familjen. Hon blir upphöjd till den ensamme prinsens trolovade av drottningens gemål ( Per Grytt) som tror att han trummat fram henne med sin schamankonst. Det är en ljuvligt vansinnig kungafamilj flickan Sofia ( Sandra Huldt) snubblat in i, drottningen ( Sylvia Raun) sval och excentrisk och kedjerökande – inte helt olik danskarnas egen Drottning Margrethe. Drottningmodern ( Inga Edwards) – uråldrig, odödlig och salt; unge prinsen ( Peter Eggers) – vacker och ljuv men sur på sin mamma.

Alla tar den trasiga Sofie till sitt hjärta, alla utom betjänten Jansen ( Jens Ohlin), ständigt närvarande och med ett gränslöst förakt för inkräktaren.

Det är skruvat, smart och roligt. Tankarna går till vår egen prinsessa och hennes Daniel av folket och den andra stackars sessan och hennes otrogne slusk – till hela vår besatthet av kungafamiljen, ett föremål för drömmar och projektioner för allt möjligt.

Martin Rosengardts lätta men precisa regi lyfter fram det fyndiga i Astrid Saalbachs text. Det blir en Alice i underlandet med sociala förtecken där flickebarnet sugs in i den absurdaste av sagovärldar och sedan spottas ut igen.

Möjligen att den korta föreställningen känns lite lång, tappar i tempo mot slutet och blir lite för krumelurig, lite mycket form och lite själ. Men ett vältajmat skådespeleri och en kollektiv känsla gör Saalbachs moderna saga till en njutbar historia på Galeasens nyrenoverade scen. Inga Edwards är fullkomligt ljuvlig som den snattande drottningmodern och Peter Eggers gör en förtjusande prins - för att bara nämna några.

Jenny Aschenbrenner