ÅSIKT

Han är långt ifrån sitt skateboardförflutna

KULTUR

Aftonbladets Martin Aagård tycker till om sommarpratarna

Foto: Lasse Allard

Jag blir inte klok på Per Holknekt.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Geni eller tönt?

Spännande kille eller slug reklamare?

Jag blev inte klokare efter hans sommarprat i går.

Aftonbladets kulturskribent Martin Aagård.

En sak blev jag dock säker på: det är inte okej att en framgångsrik entreprenör gör ohejdad reklam för sitt företag i P1 veckan efter att det introducerats på Nasdaq-börsen.

Per Holknekt har levt livet jag på allvar drömt om. Han har varit skate-boardproffs i Kalifornien i mitten på 80-talet. För den som aldrig lyssnat på skatepunk låter det väl lika upphetsande som att vinna grill-vm i Belgien, men jag skulle betala mycket för att få knalla runt i hans gamla Vision-dojor.

Livet i Kalifornien var en dröm även för Per Holknekt. När han sent omsider vaknade insåg han att han blivit missbrukare. Trots att han omsatte miljoner lyckades han droga bort alltihop.

Historien om hans väg tillbaka går via dokusåpan Big brother och klädföretaget Odd Molly, som gör någon sorts folkdräkter för moderna kulturtanter.

Det är en fantastisk historia.

Men det är ett problem när han berättar den på bästa sändningstid i P1.

Marknadsföring handlar i dag allt mer om storytelling och Holknekts livsberättelse har upprepats så ofta att den blivit synonym med hans företag. Namnet ”Odd Molly” kommer från en tjej som hängde vid skaterampen där i Hermosa beach.

Själv är han numera långt från sitt skateboardförflutna.

I programmets sista minuter avslöjar han hur han byter politisk färg, kastar sina gamla värderingar överbord, åker till New York, klär sig i smoking och bokar den dyraste biljetten på Metropolitan-operan.

Ska vi applådera?

Plötsligt spelar det ingen roll att han är den förste som spelat Suicidal tendencies och Bad religion i P1.

Det här är Per

Namn: Per Holknekt.

Ålder: 50.

Bor: Stockholm.

Tidigare medverkan i Sommar: Debutant.