Så lätt sviker SD sina väljare

avMartin Aagård

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Anna-Karin Hatt, vd för Almega och tidigare andre vice ordförande i Centerpartiet.

I dag kunde Dagens Industri avslöja hur lobbyister som företräder svenskt näringsliv haft djupa kontakter med SD och fått dem att svika sina vallöften.

Att de bägge parterna förr eller senare skulle samarbeta är kanske inte så förvånande. En stor del av SD:s väljarkår är medelålders småföretagande män, enligt SOM-institutet. De har så klart gemensamma intressen.

Men det som överraskar är hur lydigt SD lyssnat på näringslivet.

Enligt DI har till exempel Almega haft ett uttalat mål med sina lobbymöten – att stoppa ett förbud mot vinster i välfärden, något Jimmie Åkesson lovat att genomföra.

”Vi har gått till val på att vi vill ha en begränsning av vinstuttag” hävdade han i Dagens Nyheter förra hösten. Efter Almegas lobbying svängde han tvärt i frågan.

Så praktiskt.

Nu kan SD fortsätta skylla bristen på pengar i välfärden på invandrarna samtidigt som de i hemlighet gör upp om politiken med borgerliga partiföreträdare. Vd för Almega är ingen mindre än före detta ministern Anna-Karin Hatt, som samtidigt är andre vice partiledare i Centerpartiet.

Hur var det nu?

Decemberöverenskommelsen är ”ett fullständig svek mot de väljare som lagt sin röst på något av Allianspartierna”? SD är ”det enda oppositionspartiet”?

Efter all energi partiet lagt på att värna om alliansväljarna är det intressant att se hur lättvindigt de skiter i sina egna.