Skarp ammunition från Björklund

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Vallöfte eller hot mot skolan?

Folkpartiet går till val på löftet/hotet att införa betyg i ordning och uppförande.

Betyget ska vara frivilligt för skolorna, vilket betyder att lärarkollektivet kommer att splittras och att skolledningen kommer att sättas under press av föräldrar - en viss sorts föräldrar som vet att deras barn, drillade i det som vedervärdigt nog kallas ”social kompetens”, kommer klara sig.

Betyget ska ge ”skarp information till föräldrarna”, säger Jan Björklund. Med andra ord skarp ammunition för lärarna att tysta elever man tycker är för jobbiga eller uppstudsiga.

Det här ett förslag som slår mot dem med koncentrationssvårigheter och kommunikationsproblem. Mot de som bär med sig en oro hemifrån. De som vågar ifrågasätta och kritisera. De som inte har nån framtidsoptimism.

Allra hårdast kommer det att slå mot dem som farit mest illa av regeringens skolpolitik, vars enda syfte tycks vara att sålla agnarna från vetet.

Det här valhotet kommer knappast locka lärarna, som valde sitt yrke för att undervisa – inte uppfostra. Det finns inga pedagoger som tror att man kan bestraffa fram studieglädje eller arbetsro, men det är just det som är det paradoxala med den här regeringen: de som pratar mest om "kunskapssamhället” struntar i att lyssna på den kunskap som faktiskt finns om skolan och lärandeprocesser.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.