ÅSIKT

Hör inget själv men vill få andra att lyssna

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Slagverksvirtuosen Evelyn Glennie är döv sedan 12 års ålder

Foto: Skotska slagverkaren Evelyn Glennie. Foto: Jim Callaghan

En enda mission har jag, säger slagverksvirtuosen Evelyn Glennie, att lära människor att lyssna. Stendöv sedan 12 års ålder har hon, både bokstavligt och metaforiskt, slagit sig fram till en imponerande karriär inom framför allt samtida konstmusik. När hon sökte in till Royal Academy of Music, blev hon först avvisad, eftersom de inte kunde se någon professionell framtid för en döv musiker. Hon lyckades argumentera emot och blev inte bara antagen, utan fick samtliga musikskolor i England att ändra antagningsreglerna. I dag kan inget handikapp användas som argument för att neka en sökande till musikskolor.

Glennie ger ofta föredrag där hon talar om hur man hör med kroppen. Hennes dövhet, antar jag, har gett henne en känslighet för rytmen och musiken som, hävdar hon, vi alla har men sällan använder. Glennie spelar därför alltid barfota. Hennes samarbeten sträcker sig över en rad skilda musikstilar, allt från skotsk folkmusik över populärmusik till nyskriven konstmusik. Hon har samarbetat med Bobby McFerrin, The King’s Singers och Björk, för att nämna några exempel, och framfört musik av bland andra Philip Glass och Mark-Anthony Turnage. 2012 framträdde hon vid OS-invigningen i London.

De finns många inspelningar med Glennie och hon har mottagit en rad priser och hedersdoktorat och befinner sig ständigt på turné. Den 22 maj framträder hon på Musikaliska i Stockholm och det är väl inte osannolikt att hon ger ett musikaliskt föredrag i samband med utdelningen av Polarpriset.

ARTIKELN HANDLAR OM