En podd vävd av nättrådar

Kristoffer Bergström lyssnar på en upprättelse för Flashback och Reddit

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

En gång tog jag hjälp av ett nätforum för att köpa tv. Storlek, bildskärpa och processor var egalt, skrev jag, ge mig den mest prisvärda. Sedan skrev jag under med Josie.

Jag tänkte att det skulle ge bättre hjälp. Josie var världsvan, kanske från USA, men råkade ha en lucka i kunskaperna om hemelektronik. Hon var snygg.

Svaren vällde in. Supersnälla killar diskuterade sinsemellan och skickade en länk till en tysk leverantör. Bara sextusen, hade kostat sexton. Jag köpte i blindo och cyklade till utlämningsstället.

– Var har du bilen? undrade utlämnaren och rullade ut ett paket som hade kunnat rymma Picassos Guernica. Prisvärd som attan.

Det var fel att med så lumpna avsikter leka dam i nöd. Förminskande mot forumrävarna som säkert hade hjälpt en Kristoffer också. Och troligen var det i linje med hur många ser på Flashback, Familjeliv och Reddit: en tummelplats för sluskar och vildhjärnor, något man fnyser åt. Tills man behöver hjälp.

Podden Endless Thread ger viss upprättelse åt Reddit.

I sparsmakat korta avsnitt nystar programledarna Ben Brock Johnson och Amory Sivertson i mycelet av trådar i jakt på guld. De finner en mördare som bara skonade jazzlyssnare. En bedrövlig skulptör som försöker skänka bort avbildningen av sin flickvän. Ett fenomen kallat avgrundens lockrop, alltså den där känslan av att stå vid en höjd och vilja hoppa mot döden.

Andra säsongen har just dragit igång och det går utmärkt att hoppa in mitt i, med ett premiäravsnitt om den hawaiianske kungen David Laʻamea Kamananakapu Mahinulani Naloiaehuokalani Lumialani Kalākaua som 1881 blev de förste monarken att resa runt jorden för att sprida sin kultur.

Men gör dig själv tjänsten att gräva fram ett gammalt avsnitt. Lagom till Alla hjärtans dag tidigare i år serverades lyssnarna tre historier om kärlek, varma nog att få din mun att fånle och ditt bröst att brumma.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.