ÅSIKT

Gammeldanska könsroller på tv

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

"Vill du ha en nöjd make?
Om du är partiledare,
se till att förlora valet"

Om två dagar är det val. Snart går partiledardebatten av stapeln – men i första avsnittet av nya danska tv-serien Borgen är den kvinnliga oppositionsledaren Birgitte Nyborg mest bekymrad över att hon blivit för tjock för sin svarta dräkt.

Jag satt som klistrad framför det danska valfläsket i onsdags, inte för att jag är någon vän av danska serier, utan därför att jag undrade hur de tänkt turnera ämnena politik och könsroller. Skulle det bli något om Danmarks avigsida, förorter som jämnas med marken så att ”de fremmede” får flytta tillbaka till de där ställena de kom från, något satiriskt och elakt? Vill danskarna, som seriens tv-journalist Hanne Holm säger, ha något nytt?

Det började inte lovande. Författaren Carsten Jensen, som utrustats med något annat i den del av hjärnan där sinnet för humor vanligtvis sitter, utnämnde i höstas Borgen till sin favoritserie. Han gillar den för att den är så orealistisk. Humanistisk var ett ord som nämndes. Liksom utopisk. Vilket på danska betyder att politikerna pratar om mångkulturalism, och att Birgitte Nyborgs man Phillip kör tvättmaskinen, dricker vitt vin och brer smörgåsar (den nya definitionen av hemmaman).

Visserligen dök det upp en cynisk spinndoktor och dryg, iskall sosse i form av Arbejderpartiets avskalade Michael Laugsen, men stämningen var genomgående avslappnad, mysig och tolerant.

En fördel var också att det nästan inte alls handlade om politik, framför allt inte om politisk ideologi. Första avsnittet slutade hoppfullt med att valvinnande Birgitte Nyborg för De Moderate sa att ord som socialism, solidaritet och liberalism visserligen är döda, men att det går att skapa ett trevligt samhälle ändå. Något slags postpolitisk politik, då!

Hur ska det gå när serien fortsätter? Kommer idyllen att stå sig? Jag tjuvkikade i tidningen Information och även om jag inte berättar allt måste jag läcka lite. Det visar sig att Birgitte Nyborgs it-snygge man snart får nog. Efter att ha uttryckt stolthet över frun i första avsnittet

och ömkat sig själv i de följande, knäcker han en grön Tuborg direkt från frysen, lägrar Birgitte på köksbordet och tar ett chefsjobb. Sen blir alla olyckliga, gnälliga och hjärtlösa robotar. Men på vägen dit får de kvinnliga tittarna tips och råd och möjlighet att ta del av följande visdomar.

Vill du ha en nöjd make? Om du är partiledare, se till att förlora valet.

Vill du ha en kåt make? Lägg upp dig på köksbordet.

Vill du ha en make som dricker vitt vin? Nej, det vill du inte.

Vill du ha en karriär? Flytta inte till Danmark.

Fotnot: Borgen sänds i SVT 1 på torsdag.

Ulrika Kärnborg


sta vecka: Åsa Linderborg

ARTIKELN HANDLAR OM