Ras för grekiska nazister efter mord på rappare

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Stödet ner från 11 till 5,5 procent

Pavlos “Killah P” Fyssas. Foto: AP
Pavlos “Killah P” Fyssas. Foto: AP

När en aktivist ur nazistiska Gyllene gryning förra veckan mördade den vänsterpolitiske rapparen Pavlos “Killah P” Fyssas i en Atenförort var det ett led i en konstant eskalerande våldskampanj; bara en vecka tidigare misshandlades nio medlemmar i kommunistpartiet grovt medan de delade ut strejkflygblad. Redan har det framkommit att mördaren hade tät telefonkontakt med partiets lokale ledare före och efter attacken.

Men nu kommer tecken på att Grekland fått nog. Massiva protester har dragit genom tiotals grekiska städer sedan mordet, medan Gyllene gryning för ovanlighetens skull hållit sig borta från gatorna och ställt in flera planerade aktiviteter. En Gallupundersökning visade att partiets opinionsstöd halverats från 11 till 5,5 procent - en utveckling som förstås återstår att se om den håller i sig. Två avhoppare har berättat i medierna om dess paramilitära organisation och kriminella aktiviteter, som pikant nog inkluderar affärer med pakistansk maffia. Tio polischefer har tvingats avgå efter avslöjanden om nära samarbete med nazistgruppen, och en utredning har startat om de kan klassas som “olaglig väpnad grupp”.

Trots att den ekonomiska katastrofen i Grekland fortsätter, och med den desperationen efter en lösning, verkar öppet utövad fascism fortfarande skapa avsky hos en stor majoritet av befolkningen. Kanske lär sig människor trots allt av historien.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.