Satanismen går en hård strid till mötes

Martin Aagård: Mötet med #metoo-rörelsen riskerar att bli ett blodbad

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KK Warslut, frontfigur i Destroyer 666.
KK Warslut, frontfigur i Destroyer 666.

Det finns en grupp som hårdare än andra nu drabbats av #metoo-rörelsens krav på respektfullt bemötande och frihet från trakasserier – nämligen satanisterna.

Ni vet de där som smörjer in sig i djurblod, förespråkar totalt kaos och sjunger om att kvinnor och barn ska spetsas på pålar av demoner.

I tisdags tog Södra teatern i Stockholm kraftfullt avstånd från bandet Destroyer 666 som under sin konsert i lördags kritiserat #metoo-upproret med orden ”de behöver en hård kuk” och lite andra ondskefulla formuleringar.

– Det var inte oväntat att Destroyer 666 skulle vara pinsamma, sade Emelie Draper, som ligger bakom hårdrocksupproret #killtheking till lokaltidningen Stockholm Direkt.


Och den politiska korrektheten har börjat göra sig påmind även i helvetets lägre kretsar.

Dagen innan heilade en av bandet Watains gitarrister mot publiken under sin spelning på Kraken i Stockholm, vilket inte gick obemärkt förbi.

Bandet, som kallats ett av scenens ondaste och länge förföljts av nazirykten, kände sig plötsligt manade att ta avstånd. De förklarade att ”gamla” högerideologiska utopier inte stämde överens med deras värdegrund och att fans från alla etniska bakgrunder måste hjälpas åt att hålla Satans eld vid liv.

Ett uttalande som efter ett tag togs bort från bandets Facebooksida.

Ironin är svår att hantera. Vi heilar lite, men inte på ett nazistiskt sätt. Och vi diskriminerar ingen i vår strävan efter total död och förintelse.

Satanist-rockens komplexa och halvt ironiska flörtande med allt som är vedervärdigt och ont har alltid varit obegriplig för alla utom scenens insiders. Mötet med #metoo-rörelsens krav på att dra fram all möjlig skit i ljuset riskerar att bli ett blodbad.

Framöver kommer det troligen bli svårt att sprida total ondska med hedern i behåll.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN