ÅSIKT

”En fransk politiker måste ha en penna”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Johanna Frändén om landet där alla presidentkandidater skriver böcker

4 procentFrançois Hollande, Frankrikes president, får rekorlågt stöd.

Frankrikes president François Hollande är i blåsväder efter en ny intervjubok, där han ondgör sig över franska domare, muslimer, fotbollsspelare och sin politiska antagonist Nicolas Sarkozy. Bland mycket annat.

Hollandes popularitetssiffror sjönk efter boksläppet till fyra procent, en rekordlåg förtroendesiffra för en sittande president. Själv betraktade han sig felciterad på flera ställen i boken, men i Frankrike ser många citaten som så graverande att Hollande inte borde ställa upp i presidentvalet nästa år.

Det franska högerpartiet Republikanerna väljer sin presidentkandidat om två veckor och även här spelar den politiska litteraturen en viktig roll. Av sju valbara kandidater har samtliga skrivit en eller flera böcker. En självbiografi, eller politisk programförklaring i bokform, är en omistlig accessoar i ett land där böcker har makten att både sänka och få fart på en politisk karriär.

Frankrike är världens mest litterära politiska land, böcker har större genomslag än tv-framträdanden. En fransk politiker måste ha en penna, konstaterar den politiske kommentatorn Alain Duhamel.

På den yttersta högerkanten är Marine Le Pen ohotad som Nationella frontens presidentkandidat. Efter flera månaders sommarledighet avslöjades i september att också hon ägnat sommaren åt att skriva. Men trots egna kontaktförsök med förlagsbranschen ska Le Pen ännu inte ha fått napp.

Det är fortfarande inte comme il faut att publicera högerextremistisk litteratur i Frankrike.

ARTIKELN HANDLAR OM