Fake news – från Trumps parti

Jon Weman om amerikanska påverkanskampanjer

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: Carolyn Kaster/AP

KULTUR

Ryska troll fortsätter att uppta såväl mediers som myndigheters intresse i USA, och också i Sverige spekuleras det i påverkansoperationer inför ­valet. Men redan nu har republikanska partiet själva avslöjats med storskaliga manipulationer genom falska konton och sidor – kanske första gången ett etablerat parti i Väst klart kan knytas till den sortens taktik, och med betydligt mindre uppmärksammat.

I november upptäcktes att ­flera miljoner kommentarer från ”allmänheten” till stöd för avskaffad nätneutralitet förfalskats av robotar. Sedan dess har fler lagförslag blivit föremål för liknande kommentarsfloder – och alltid till stöd för avregleringar och andra högerförslag. På ­senaste tiden är det exempelvis förbluffande många som engagerat sig för att skrota en lag som ska skydda pensionärer mot ohederliga finansrådgivare.

En rad nyhetssidor har också startats senaste tiden, konstaterar webbtidningen Politico. De heter respektingivande saker som Arizona Monitor och Maine Examiner – men upphovsmännen bakom dem är anonyma och de är helt fokuserade på att stödja lokala republikanska kandidater och attackera deras motståndare. För den som bara följer en länk från Facebook eller Twitter framstår de som legitima medier.

Newsweek spårade också nyligen hur drevet organiserades mot den trakasserianklagade senatorn Al Franken, som tvingades avgå. Många accepterar i dag att åtminstone en del av de vittnesmål som kommit mot Franken är äkta, men också att det som först fick bollen i rullning verkar ha varit en koordinerad politisk operation. De första anklagelserna spreds massivt av ett nätverk webbsidor och Twitterkonton – som ­skapats dagen före. 

Sedan tidigare har det ­konstaterats att Donald Trumps Twittermeddelanden systematiskt upprepas av ­robotnätverk – enligt en uppskattning 55 procent av hans ­följare.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN