ÅSIKT

Uruguay säger ja till homoäktenskap

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

På väg att bli ett av världens modernaste länder - igen

I oktober förra året röstade Uruguays riksdag ja till legalisering av aborter i huvudstaden Montevideo. Nu väljer man också att tillåta samkönade äktenskap i landet. Foto: AP

Uruguay har beslutat införa samkönade äktenskap. Parlamentet röstade ja i onsdags, vilket var väntat eftersom den regerande vänsteralliansen Frente Amplio som ligger bakom förslaget har egen majoritet. Frente Amplio – som är en koalition mellan bland annat socialdemokrater, kommunister, kristen vänster och den gamla gerillarörelsen Tupamaros – har styrt Uruguay sedan 2005.

Liksom i Argentina, där samkönade äktenskap infördes 2010, har det folkliga stödet varit stort. Alla opinonsundersökningar visar att den överväldigande majoriteten av uruguayanerna är för samkönade äktenskap. De som stött reformen har inte pratat så mycket om sexuell läggning hit eller dit utan mer om likhet inför lagen. En könsneutral äktenskapslagstiftning så att homosexuella par kan gifta sig på samma villkor som heterosexuella har ansetts principiellt viktig för alla, oavsett vilken läggning man har och oavsett om man själv vill gifta sig eller inte.

Det lilla Uruguay med 3,3 miljoner invånare sågs i början av 1900-talet som ett av världens modernaste länder. Demokratin var relativt stabil och Uruguay byggde upp vad som brukar kallas världens första välfärdsstat. Men efter en ekonomisk kris tog militären makten 1973 och införde en brutal diktatur.

De senaste 20–30 åren har hela regionen präglats av demokratisering och vänstervridning. Latinamerika tar tillbaka sin rättmätiga plats på världsarenan och Uruguay håller på att återigen bli ett av världens modernaste länder.