Aftonbladets litteraturpris – 50 år!

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

2007 års pris till Mirja Unge

Det är lika spännande varje år, men i år blev det dessutom extra festligt.

Aftonbladets litteraturpris fyllde 50.

Och vid jubileumsgalan gick 2007 års pris till Mirja Unge.

1957 delades det ut första gången och på ett gammalt slitet A4 papper i en pärm på kulturredaktionen står det:

”Aftonbladets författarstipendium.

Som medarrangör av Boklotteriet disponerar Aftonbladet från i år 10.000 kronor för litterära belöningar. Aftonbladet har beslutet att använda summan till ett författarstipendium som utdelas efter exklusivt konstnärliga bedömningsgrunder till en svensk diktare som ännu befinner sig mitt i sin skapande utveckling. I enlighet med detta har juryn – som bestått av tidningens huvudredaktör Allan Fagerström, och kulturredaktör Karl Vennberg – till första innehavare av Aftonbladets författarstipendium på 10.000 kronor utsett Per E Rundquist."

Det var så det började och statuterna om ”exklusivt konstnärliga grunder” och ”ett författarskap i skapande utveckling” står sig lika gott i dag som för femtio år sedan. Redan andra året gick priset till en litterär gigant: Tomas Tranströmer för hans andra diktsamling Hemligheter på vägen. Och så har det rullat på: Willy Kyrklund, Elsa Grave, Birgitta Trotzig, Lars Gustafsson… till de senaste årens Lotta Lotass, Beate Grimsrud, Lars Mikael Raattamaa, Anna Hallberg, Mats Kolmisoppi och Sara Stridsberg.

Prisets jury har alltid bestått av redaktionsmedlemmar, litteraturkritiker och författare. Karl Vennberg, Axel Liffner, Agneta Pleijel, Peter Curman, Björn Håkansson, (den enda som också fått priset), Yrsa Stenius, Cecilia Sjöholm, Maja Lundgren och några till.

I 2007 års jury satt Gunder Andersson, Pelle Andersson, Pia Bergström, Lennart Bromander, Håkan Jaensson, Helle Klein, Anders Paulrud och Jenny Tunedal.

Priset gick till Mirja Unge.

Här hittar du mer om alla tidigare pristagare:

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.