ÅSIKT

En jury som överraskar

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Vem blir nominerad?

En arbetskamrat undrar över Augustpriset. Svaret blir som vanligt: något brett som kan sälja och något smalt som ger priset status. Det smala vinner dock aldrig, men i år blixtrar den skönlitterära prisjuryn till och nominerar:

Susanna Alakoskis Svinalängorna, Jörgen Gassilewskis Göteborgshändelserna, Jonas Hassen Khemiris Montecore, Sara Stridsbergs Drömfakulteten, Göran Sonnevis Oceanen och Lars Gustafssons Den amerikanska flickans söndagar. Riktigt bra böcker allihop.

Det kan vara så, och det vore riktigt roligt, att Sonnevi vinner. Det vore på tiden både för hans och för poesins skull. Men om jag får bestämma så vinner Stridsbergs mysrysare om Valerie Solanas.

...och två som inte gör det

Årets två bästa fackböcker borde vara Qin av Cecilia Lindqvist och Livsklättraren av Sigrid Combüchen - men juryn faller kanske för lärdomsgiganten Sven-Eric Liedmans Stenarna i själen.

Jag hoppas dock på Lindqvist.

Pija Lindenbaum är en favorit och hennes Lill-Zlatan och morbror raring (årets mest publikfriande titel?) kanske tar hem det bland årets alla förväntade barnboksnomineringar: Ulf Nilsson, Eva Eriksson, Per Nilsson... nej, välj Frida Nilsson och hennes Hedvig och Max-Olov!

Den 4 december avslöjas vilka som blivit 100 000 kronor rikare.