ÅSIKT

SVART TILL MAX

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

ULRIKA STAHRE möter Döden hos den geniale serieskaparen Andersson

1 av 4 | Foto: Pengarnas anatomi demonstreras av seriehjälten Pixy, 1991.

Döden. Så heter en av Max Anderssons hjältar och så stavas också ett av hans stora favoritteman. Tillsammans med de närbesläktade tiden och våldet och tomheten både frambesvärjs och avdramatiseras döden som hot mot det som lever. I svartaste svart har sedan tiotalet år aborterade fostret Pixy, Pistolen Johnny och hans (ständigt sönderskjutna) tjej, Bil-pojken och väninnan Traktor-flickan varit hjältar i surrealistiska serier. Berättelserna är groteskt deliriska, figurerna vrider sig, klyvs, brinner, slingrar i ett landskap där husen, pengarna, bilarna - lever. Det vi känner som dött är här levande och kan dödas och det vi känner som levande befinner sig i ett skymnings- eller nattlandskap, långt från någon räddning.

När Max Andersson nu utkommer med samlingsalbumet Container (komplett med bonusmaterial och director"s cut) blir den kroniska natten och människans tomhet helt överväldigande. Tomma kroppar, skal, och svart himmel. Även när solen syns, som den gör ibland, är den svart. Hos Max Andersson finns inget hopp. När den fattiga familjen trots allt välkomnar julen är jultomten en djävulsk uppfinning, först både ond och god, sedan bara ond. Den dramatiska ordning som brukar stå sig, att lyckan vänder, ondskan förlorar, är helt satt ur spel.

Att kalla ett samlingsalbum för Container - plats för det samlat utrensade avfallet, det som någon annan kanske vill ha! - är helt i linje med Anderssons svarta humor och helt i fas med hans känsla för abjektet: det som lockar och äcklar. Men strax under ytan finns något alldeles annat: en frihetlig dröm om ett dödsrike vi kan resa till och sedan vända tillbaka - som i Odysséen, men transformerat till ett genomrått kapitalistiskt system - till en bisarr jämlikhet när det levande och det döda kan byta plats, samexistera. Där Döden ("känd från tv") är en hunsad snällis som får jobb på dagis.

Kartago förlag

Serier

Ulrika Stahre