Den tomma bedragaren – en favorit i poddar

Andra säsongen av ”Skuggland” handlar om chefen som svindlade välgörenhetsorganisationer

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Skuggland: Korsfararen” och ”Sympathy pains” – två poddar som handlar om bedragare, om än på olika sätt.
”Skuggland: Korsfararen” och ”Sympathy pains” – två poddar som handlar om bedragare, om än på olika sätt.

Sarah Delashmit ställs vid skampålen inför en högljudd publik hos Dr Phil 2019. Hon har låtsats vara gravid, förlamad och rullstolsburen, dödssjuk i cancer – inte för ekonomisk vinning, utan för uppmärksamhet, omsorg och gemenskap.

Vänner som under ett 20-tal år lurats är sårade och förbannade. Delashmit ber om ursäkt, erkänner att hon behöver hjälp och skickas till ett dyrt behandlingshem av tv-programmet. Hon sägs lida av en ”factitious disorder”, på svenska ofta kallad Münchhausen.

I podden Sympathy pains beskriver Bethany och Liz, två tidigare vänner som anmält Delashmit till Dr Phil, henne som ”tom bakom ögonen”. Bakom sina olika skepnader är hon ingen. Absolut inte den vän de trodde sig känna.

Samma tomhet och uttryckslöshet ser kollegor hos den chef som i början av 2000-talet stal flera miljoner från Röda Korset och Cancerfonden för att finansiera ett flådigt liv med resor, sommarhus och lyxiga vanor. Han är huvudperson i Skuggland: Korsfararen, en ny säsong om svenska bedragare i kölvattnet av lysande Socialsekreteraren som försvann förra året.

Den nya poddserien kommer inte lika nära chefen som den kom socialsekreteraren. Spänningen i skådespeleriet är en pusselbit. Men varför pengarna och längtan efter tillträde till överklassens exklusiva rum blev så starka drivkrafter förblir rätt oklart.

Chefen dömdes till fängelse, men Delashmits lögner var av en annan art. Sympathy pains beskriver det som djupare, på många sätt värre, att bluffa sig in i folks innersta känsloliv. Det enda hon kunde sättas dit för, juridiskt, var att ha lurat till sig två cyklar.

De tidigare vännerna tyckte inte att Delashmits ånger i Dr Phil kändes genuin. Förmodligen var det bristen på empati som fick offren att uppleva henne som ”tom”.

Det är knappast en slump att avslöjade bedragare, vid sidan av mord och sekter, blivit en av poddvärldens mest populära genrer. Rollerna de spelar fascinerar och den upplevda tomheten är ett mysterium vi tycks besatta av att förstå.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.