Ebba Busch borde stänga sin egen skola

Om KD verkligen värnade västerländska värderingar skulle de förbjuda konfessionella skolor

Ebba Busch och Kristdemokraterna vill att formuleringen ”etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism” ska skrivas in skollagen.

Är det en västerländsk värdering att man kommer till helvetet om man läser Harry Potter, har sex före äktenskapet, onanerar eller äger pokémon-kort? Är det en västerländsk värdering att sjukdomar beror på att man har demoner i sig, att kvinnor inte bör visa hud eller ha pojkvänner och att flickor inte ska krama andra flickor för länge för det är lesbiskt? Är blind auktoritetstro på religiösa grunder en västerländsk värdering? Är det typiskt för västerlänningar att mena att det är fel att ifrågasätta auktoriteter; att säga emot föräldrar eller lärare är som att säga emot Gud och nåt som slutar i helvetet?

Nej, även om sånt förekommer i väst är västerländska värderingar mer av en uppgörelse med allt det där. Tycker åtminstone jag som konsekvensetiker tillhörande Mill-skolan. Filosofen John Stuart Mill, som menade att en människa får göra vad hon vill så länge hon inte skadar andra och att det är fel att ha preferenser för hur andra ska leva om de inte just orsakar skada.

Kristdemokraternas skolpolitiske talesperson Christian Carlsson tycks hålla med mig. Västerländska värderingar, menar han, är att stå upp för yttrandefrihet, jämställdhet och religionsfrihet. Därför föreslår KD en lagändring som ska stoppa skolor som inte står för västerländska värden vilket innebär att fler muslimska friskolor kan behöva stänga, skriver Carlsson på Twitter.

Men de skolor Säpo stängt är inte alltid muslimska eller konfessionella utan kan saluföra sig som vanliga friskolor; föräldrar har varit nöjda och betygen höga. Vilken idiot till skolägare skulle öppet erkänna att målet med undervisningen är att sprida islamism och samtidigt roffa åt sig skattemedel för att ha råd med den härliga blandningen porrklubb och terror? KD har såvitt jag vet alltid försvarat friskolors fria etablering och ”valfrihet” vilket innebär att de alltid försvarat skolor som Vetenskapsskolan och fortsätter med det.

Kristdemokraterna vill åberopa frihetliga värderingar som fasad för samma gamla politik som vanligt

En skola som är konfessionell är den Livets ords skola som Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch gick på. Allt jag skriver i första stycket av denna text är ordagrant hämtat från vad flera olika elever berättat, i en dokumentär i P1, om vad de utsattes för på Livets ords grundskola. Men den vill inte Busch och Carlsson stänga? Trots bevis på att de värderingar Carlsson tycker är så viktiga inte efterlevs där.

Nå, det är svårt att stänga skolor på grund av motbjudande värderingar. Elever berättar först i efterhand och då kan skolan säga ”det var då”, och konventioner för mänskliga rättigheter vi som västerländskt land skrivit under tillåter inte att vi å ena sidan har konfessionella skolor men å andra sidan försöker stänga de skolor muslimer söker sig till.

Fast det tror jag inte Kristdemokraterna bryr sig om? Buschs försök att annektera västerländska värderingar tolkar jag som bete för att komma åt vissa väljargrupper. Kristdemokraterna vill åberopa frihetliga värderingar som fasad för samma gamla politik som vanligt. Därav motsägelsefullheten, ibland är Busch en influenser som går i Pride och ibland är hon bestämd om att en familj alltid är mamma + pappa + barn.

Om Busch velat finns ett alexanderhugg att göra för att hämma anti-västerländska värderingar: att inte tillåta konfessionella skolor alls. Det lär vi inte få se. Busch vill segla under John Stuart Mills frihetsflagg men inte driva politik som bryr sig särskilt om västerländska värderingar.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.