ÅSIKT

Glennsande hyckleri

Jack Hildén om en entreprenör som maxar sitt varumärke

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: CAROLINA BYRMO
Boken om Glenn Hyséns (född 1959) bästa ordvitsar och tweets får Aftonbladets Jack Hildén att må illa.
KULTUR

Glenn Hysén är anställd av Unibet, och alltså en av många kändisar som blir rika på att locka folk till att registrera sig som nätkasino-spelare. Men han är också en helt vanlig kille. Det är därför han är så älskad.

I förordet till Bäst of Glenn – tankar och tweets från internets goaste gubbe framhåller förläggaren David Stark just Hyséns vanlighet. Att han tar sig tid med fans och är dålig på att använda sin telefon gör honom nästan till en gud, en övermänniska. I en tid när kändisar är oåtkomliga visar Glenn hur det är möjligt att behålla fötterna på jorden.


Det nystartade humorförlaget Pug har samlat hans bästa ordvitsar till tweets och lite andra goa listor. Stark skriver att ”Din röst behövs, Glenn. En folkets röst. På riktigt.” Ursäkta mig medan jag går ut på Andra lång efter en kväll på Sejdeln, och spyr.

Det är väl öppet mål (ha d gott) att hata på en harmlös coffee table-bok. Dessutom sällar man sig till den missunnsamma skara som inte har någon humor, och som kan vara en förklaring till varför fotbollsikonen har blivit så populär på Twitter. Man längtar efter ett hederligt snällt tonläge, eftersom så många är arga. Det provocerande med fenomenet Glenn Hysén är dock att det dryper av hyckleri.

Man kan riktigt se hur tidningsredaktionerna njuter av idén att skicka Hysén som recensent till filmfestivalen i Göteborg. Han fattar ingenting av det där pretentiösa dravlet! Han gillar mest Hajen.

Och när han recenserar öl är det Norrlands och Pripps som gäller.

Vinkeln påminner om skvallertidningarnas ”de är precis som oss”-sidor, där Kate Moss handlar mat och är svettig under armarna.


Glöm aldrig att de absolut inte är som vi. Tvärtom är Glenn Hysén och industrin runt honom en förväntad produkt i samtiden. En nyliberal, jagfixerad entreprenör som förstår hur det går att slå mynt av sitt varumärke genom minimal ansträngning.

Eller så är jag lite stingslig för att jag befinner mig i Malmö, i stället för på norra stå, när AIK spelar säsongens första match på söndag.

ARTIKELN HANDLAR OM