Oräddhet viktigt för trovärdigheten

Robert Olsson, SVT, svarar om tyckarna på SVT Opinion

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: SVT
Robert Olsson, programchef SVT Göteborg.

REPLIK. Anna Andersson (Aftonbladet Kultur 1 feb) tycker att public service borde ”fokusera på sitt huvuduppdrag: att ge oss sakliga nyheter.”

Hon pekar på några oroande uttryck i vår tid: de kommersiella mediernas kamp på en förändrad mediemarknad, spridningen av fejknyheter och det mest skrämmande av allt, den nya amerikanske administrationens förhållningssätt till representanter för det fria ordet. Vi är helt överens.

I den kontexten placerar hon in SVT:s opinionssajt Opinion. Det är ju i någon mån hedrande att vi tillmäts en sådan betydelse, men jag förstår naturligtvis att den större och viktigare frågan är: med vilket uppdrag ska SVT jobba?

Den trovärdighet hon pekar på att SVT har hänger samman med vår förmåga att vara en aktör som tar det journalistiska redaktörskapet på allvar. Att förbjuda oss att bedriva en viss sorts journalistik är också ur trovärdighetssynpunkt kontraproduktivt.

SVT Opinion har bett fyra personer att publicera ett kort videoinslag en gång i månaden. Kritiker menar att just opinionsjournalistik är något vi inte ska ägna oss åt med argumentet att det är en journalistik som många andra sysslar med.

Därmed är vi framme vid den klassiska konflikten: ska SVT ha ett smalt utbud eller ska vi rikta oss till många genom att erbjuda ett utbud som engagerar, underhåller och berikar?

Opinionsjournalistiken är allt mer central i nyhets- och samhällsjournalistiken. Jag menar att det är en del av vårt uppdrag. Men SVT står och faller naturligtvis inte med en opinionsajts vara eller inte vara. Men trovärdigheten har också sin grund i en oräddhet. Och, vill jag påstå, att testa nya metoder, att ta sig an svåra ämnen, att lyssna på publiken, och att ompröva om det behövs.

Jag är enig med Anna Andersson om att public service har en mycket viktig roll att spela framöver.

Robert Olsson

Programchef, SVT Göteborg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM