Kultur

Ål you need om en hemlighetsfull fisk

”Radiolab” lyckas göra precis allt intressant

Av: 

Patrik Syk

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Få hade väl anat att ålen skulle göra så stark comeback 2019. Och då menar jag tyvärr inte i haven, ålen är fortfarande sorgligt utrotningshotad, utan i kulturen. Inte minst tack vare Augustprisvinnaren Patrik Svenssons bok Ålevangeliet. En klen tröst för ålen kanske men jag antar att den kan må bra av uppmärksamheten ändå.

Men ålens plötsliga entré i det allmänna vetandet är inte begränsat bara till svenska bokhyllor utan även tack vare ett alldeles förtjusande avsnitt av genierna i Radiolab (WNYC Studios) med namnet Silky love. Den uppmärksamme läsaren kanske kommer ihåg att jag redan i min förra kolumn tipsade om avsnittet, men om sanningen ska fram hade jag faktiskt då bara hunnit unge­fär halvvägs in i den 36 minuter långa resan i ålens historia. Nu har jag lyssnat färdigt och insett att Radiolab faktiskt förtjänar en egen text.

För det är något alldeles speciellt med just Radiolab. Sättet de syr ihop sina historier (som kan handla om allt mellan himmel och jord) har blivit stilbildande och nästan oavsett ämne så sugs jag in i berättandet. Ta till exempel avsnittet om spiraler, alltså inte preventivmedlet utan formen. Ett helt avsnitt om fysiska, metaforiska och till och med audiella spiraler. Fem plus!

Nu har alltså Radiolab med sin bångstyriga nyfikenhet grävt ner sig i historien om dessa hala fiskar som gäckat och mättat människor under århundraden. Var kommer de egentligen ifrån och är det ens en fisk? Är det verkligen sant det som länge sagts, att de simmar hela vägen till Sargassohavet för att leka? Människan har sedan medeltiden försökt reda ut hur de förökar sig men har fortfarande 2019 inte svaret.

Tillsammans med reportrarna Matt Kielty och Becca Bressler och den entusiastiska ålexperten Chris Bowser är det bara att luta sig tillbaka och låta sig föras med till några av de minst kända delarna av havens djup. När man lyssnat färdigt är det bara att sitta kvar och fortsätta med något av de hundratals övriga avsnitt som finns tillgängliga från Radiolab.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

Poddpatrullen: Matpodden som revolutionerat livet

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Poddpatrullen

Poddpatrullen

Ål