ÅSIKT

Kvinnorna skriver mest och är bäst

Här är vinnarna av SR:s litteraturpris

avJack Hildén

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: TT, Magnus Sandberg, Theo Elias
Sara Stridsberg, Annika Norlin och Matilda Södergran.

Lite småtjatigt har det allt varit i P1, inför deras litteraturpriser som nu delats ut. Det speciella med just SR:s pris är att en lyssnarjury bestående av bokcirklar avgör vilken roman som berört mest. Sympatiskt, men det irrande bokcirkelformatet är inte helt lätt att överföra till underhållande radio.

Nu står det i alla fall klart att Sara Stridsbergs Kärlekens Antarktis tar hem romanpriset. Den fragmenterade styckmordshistorien hyllades näst intill unisont, och det rådde allmän förvirring och ilska när den i höstas inte ens nominerades till Augustpriset.

Novellpriset går till Annika Norlins Mattan, och är ytterligare ett erkännande till en artist vars texter ständigt framhålls för dess kvaliteter. Flera av låtarna på senaste skivan Däggdjur hade lika gärna kunnat prisas som historier i sig.

Nyligen rapporterade SR att det rådde stor kvinnlig dominans inom de litterära debutantpriserna. Fler kvinnor och icke-binära skriver böcker just nu, och de skriver dessutom bättre, förklarade Lena Kvist, kulturchef på Borås Tidning. En förklaring kan också vara de senaste årens generationsromaner av och om kvinnor.

Och Matilda Södergran fullbordar den kvinnliga vinnartrion. Hon har inte skrivit om sin generation, men att Överlevorna uppmärksammats så mycket gör mig extra glad. Södergran har länge skrivit modig poesi om kropp och sorg, och förtjänar att lyftas fram jämte exempelvis den nästan söderkramade Ædnan.

ARTIKELN HANDLAR OM