Kultur

Jimmie Åkesson hycklar om yttrandefriheten

De har inga problem med att politiker, forskare och journalister tystnar

Av: 

Patrik Oksanen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jimmie Åkesson har ryckt ut till Swebbtv:s försvar men men låter hot och hat stå kvar i det egna partiets kommentarsfält, vilket riskerar tysta politiker, journalister och forskare, skriver Patrik Oksanen.
Jimmie Åkesson har ryckt ut till Swebbtv:s försvar men men låter hot och hat stå kvar i det egna partiets kommentarsfält, vilket riskerar tysta politiker, journalister och forskare, skriver Patrik Oksanen.

KULTUR

Avstängningen av Donald Trump från en rad sociala medieplattformar och portandet av den konspirativa kanalen Swebbtv från Youtube är två händelser som gjort att högerpopulistiska och högerextrema rörelser försöker positionera sig som yttrandefrihetens ädla försvarare.

Det är på många sätt briljant. Yttrandefrihet är något som människor, som Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta, kämpat för i århundraden mot en förtryckande överhet. Det är en story som är lätt att omfamna och bejaka, och den är på riktigt och på liv och död i länder som Kina, Myanmar, Ryssland och Belarus.

Men den kapning som nu sker innebär något annat. I avsaknad av en förtyckande statsmakt så ska Google, Facebook och Twitter nu framställas som hotet för att de inte längre låter vad som helst spridas på sina plattformar.

Trump portades för att han uppmanade till våld. Swebbtv slängdes ut från Youtube efter upprepade brott mot användarreglerna och flera varningar. Det handlade inte om att Swebbtv var kritiska mot regeringen, som många vill låta påskina, utan om att de spred felaktigheter om covid-19 och hade ett hatiskt innehåll. Swebbtv har spridit mer tokigheter än så men som Google accepterat, som att Estonia sänktes av två torpeder.

När motorn för att ge spridning åt konspirationsteorier och extrema åsikter börjar hacka så hotar det extremhögerns digitala ekosystem, som bidrar till både finansiering och mobilisering. Därför har vi nu fått se en gemensam kampanj från extremmedier till försvar för Swebbtv. Här har också Jimmie Åkesson klivit in och uppmanat regeringen att skydda Swebbtvs och andra nedstängda kontons ”okränkbara rätt att finnas och att verka. Fria media är ett fundament för demokratin”.

Det sistnämnda kan nog alla skriva under på. Men tittar vi närmare på vad det är för okränkbar rätt och vilka fria medier det handlar om så behöver vi inte gå längre än till SD:s egen Youtubekanal för att förstå. Kulturminister Amanda Lind (MP) lade på Instagram ut skärmdumpar från SD-kommentarsfält med innehåll som ”Kasta ut rastaludret från Riksdagen för helvete” och ”Undrar om repet hon snart får om halsen kommer att göras på kråkboet”.

Det är den yttrandefriheten som försvaras. En yttrandefrihet som får forskare, journalister och politiker att tystna. Det är värt att komma ihåg när poserande förenklingar haglar i debatten.

Det finns många problem med de sociala medieplattformarna, men att de till sist följer sina egna användarregler är inte ett av dessa.

ANNONS

Bokrea: exklusivt på Adlibris! Populära böcker i bokrean som du bara hittar hos Adlibris är här.

Extern länk från Adlibris

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Göran Greider: Även eliterna måste hålla god ton

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Yttrandefrihet

Extremhögern

Jimmie Åkesson

Amanda Lind