Extremister går (tydligen) genom rutan

Av: Ulrika Stahre

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ulrika Stahre om misslyckad journalistik

Stillbild från torsdagskvällens Aktuelltsändning.
Foto: SVT
Stillbild från torsdagskvällens Aktuelltsändning.

”Det är så viktigt att god objektiv sanningsenlig information kommer ut till folk. Det är det demokrati handlar om”, säger Vavra Suk, chefredaktör för Nya Tider och en av grundarna av nu avsomnade Nationaldemokraterna, känt för sitt samröre med nazistiska organisationer.

Rakt in i vardagsrummet sprakade torsdagens Aktuelltsändning, där en ljugande Suk knappt fick något mothugg, där frågor om samröre med nazister kunde besvaras med ”trams”. Där det gamla vanliga maskineriet om ljugande medier och åsiktskorridorer kunde vevas, okommenterat. Som Henrik Arnstad lyckades säga i studion så ekar retoriken av trettiotalets hamrande mot ”judepressen, lögnpressen”.

Sveriges television har länge befunnit sig på hal is. Kravet på opartiskhet tolkas som om allt kan sägas, bara det finns en motpart – Vavra Suk kan påstå att Dagens Nyheter ljuger och det enda som händer är ett tamt ”ja, nu är ju inte Dagens Nyheter här” från nyhetsankaret.

I sin iver att vara ett med samtiden hinner Aktuellt och Agenda uppenbarligen aldrig läsa på. Som Kristina Lindquist påpekar i en utmärkt krönika i Dagens Nyheter har SVT ett sändningstillstånd som tydligt beskriver uppdraget. Och det är inte att ängsligt spegla alla sidor. Det är ”det demokratiska statsskickets grundidéer, principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet”. Tidningen ETC har sammanställt en lista på 10 tips till aktuelltredaktionen. Titta på dem, snälla ni.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.