Kultur

Ett skepp kommer lastat

Av: 

Åsa Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Skeppet Sofia är lastat med utrustning för att bygga upp infrastrukturen i Gaza.
Skeppet Sofia är lastat med utrustning för att bygga upp infrastrukturen i Gaza.

KULTUR

Enda sättet att trotsa Israels blockad mot Gaza är via internationellt vatten. Ship to Gaza är en koalition av olika solidaritets- och människorättsorganisationer, som förvärvat och utrustat fartyget Sofia.

Båten är lastad med avsaltningsanläggningar (för att konvertera havsvatten), generatorer, svetsaggregat och cement – alltihop för att bygga upp infrastrukturen i detta ”världens största utomhusfängelse”, som har 1,6 miljoner fångar varav en miljon är barn.

Båten och lasten har finansierats genom donationer av allt från Angereds boxningsklubb till grannar som gått ihop om en sjömil för 100 euro, inalles 1,4 miljoner kronor.

Båten ingår i en konvoj om åtta båtar som avseglar från Grekland om ett par veckor. Ett turkiskt skepp är lastat med 100 prefabricerade hus, varav en skola.

Med följer även representanter från 50 olika länder. Bland svenskarna märks Henning Mankell, en riksdagsman från Miljöpartiet och den kristna biståndsorganisationen Diakonia.

24 maj beräknas Sofia och hennes sju systrar anlända Gaza – om inte Israel sätter stopp. Tidigare båtar har Israel utsatt för attentat. Inget ska stoppa oss, säger grekerna, det här är internationellt vatten som vi har seglat på i 3 000 år.

Läs mer på www.shiptogaza.se .

ANNONS

Vårdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!