Publicerad:
Uppdaterad:

Hårda tag mot Israel

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

– ett vallöfte?

Som så många andra vaknade jag i måndags till beskedet att israelisk militär bordat frihetsflottiljen Ship to Gaza på internationellt vatten, med ett stort antal döda och skadade som följd.

Utanför Israels ambassad på Östermalm mötte jag aktivisten Salam Abu-Iseifan som satte ord på min reaktion: ”Vi hade inte förväntat oss detta, ens som värsta scenario.”

Gazaborna lever i världens största utomhusfängelse. Medicinerna och cementen ombord på fartygen hade behövts för att göra deras tillvaro något drägligare. Nu är generalstrejk utlyst i Palestina och civilsamhället kräver ett globalt svar på piratdådet. Miljontals människor demonstrerar runt om i världen, också i Israel. I Stockholm var vi närmare tiotusen personer som samlades för att protestera mot massakern, ytterligare ett i raden av folkrättsbrott som Israel begått sedan 1948.

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly krävde omedelbara åtgärder: Skicka Israel till Haag. Det räcker inte med oberoende undersökningar. Nu behövs också sanktioner. Samma budskap hördes och syntes i slagord och på banderoller. Carin Jämtins ord på Sergels torg upprepades senare av Mona Sahlin i Aktuellt: ”Suspendera EU:s handelsavtal med Israel och kalla hem Sveriges militärattaché från Tel Aviv.”

Jag tolkar det som ett vallöfte från oppositionen. Låt oss påminna dem om det tills det har genomförts. Israels agerande är ämnat att krossa det palestinska motståndet. Men i och med gårdagen har det vuxit sig ännu starkare.

Athena Farrokhzad

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Publicerad: