ÅSIKT

Simpsons i humorattack mot Hollywood

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Filmsjärnor gästspelar i branschkritiska kultserien

TV Det har alltid funnits ett samhällskrititiskt inslag i The Simpsons, men det har blivit tydligare med åren. Kanske tack vare inflytandet från Family guy – som på många sätt är ett Simpsonsplagiat men som för det mesta varit både radikalare och roligare än föregångaren.

I årets första Simpsonsavsnitt (”Steal this episode”) jagas Homer av FBI eftersom han visat piratkopierade filmer för sina grannar. Familjen söker skydd på svenska konsulatet i Springfield.

Kanske är det The pirate bay som gett Sverige ett oförtjänt gott rykte i piratkretsar.

I själva verket var det ju svenska domstolar som dömde The pirate bay-grundarna. Och numera kan även icke-kommersiell fildelning i liten skala bestraffas med absurda skadestånd. I slutet av december dömde Västmanlands tingsrätt en 28-årig man till 4,3 miljoner i skadestånd för att ha fildelat filmen Beck – levande begravd. Man skulle kunna hävda att filmens kvalitet inte riktigt motsvarade skadeståndsnivån.

Men Homer Simpson lyckas klara sig eftersom filmproducenterna kommer på att de kan göra en lönsam storfilm av hans öde. Flera riktiga stjärnor, som Paul Rudd och Seth Rogen, gästspelar med sina röster i avsnittet. Det är roligt att de valt att medverka i en så Hollywoodkritisk produktion. Uppenbarligen bryr de sig mer om sina fans än om sina arbetsgivare.

Kalle Holmqvist