Smutsig duschattack mot arbetslösa

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Moderater omvandlar hygien till arbetsmarknadspolitik

Hanif Bali (M). Foto: stefan jerrevång
Foto: stefan jerrevång
Hanif Bali (M). Foto: stefan jerrevång

Den moderate ledamoten i arbetsmarknadsutskottet, Hanif Bali, förklarade på SVT Debatt i förra veckan att Fas 3 är till för personer som ”glömt hur det är att hålla tider, duscha, ha arbetskamrater och fungera på en arbetsplats”.

Omsorgen om de arbetslösas hygien är ett bärande element i borgerlig arbetsmarknadspolitik. 2006 försvarade Kristina Axén Olin Jobbtorgen med ”bara att man bryter passiviteten, duschar och sätter sig på tunnelbanan har stor betydelse”. Därför borde det komma som en kalldusch att Novus kartläggning av svenska folkets duschvanor 2010 fann att 39 procent av alla arbetslösa duschar varje dag, mot 38 procent i befolkningen som helhet.

Arbetslösa ”anses per definition ha misslyckats” och därmed vara inkapabla att ta hand om sig själva, skriver antropologen Maria Andersson. Därför tycks det också möjligt att påstå saker om den gruppen som annars närmast kunde ha renderat åtal.

Bali hyllar även Fas 3 för dess ”annonseringseffekter … de som närmar sig gränsen att bli inskrivna blir mer benägna att hitta ett arbete”. Det är första gången någon från politiskt håll medger vad hittills bara forskare och tjänstemän sagt öppet: Åtgärderna är till för att vara obehagliga.

Jon Weman

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.