Kultur

Hip hyllning till pantrarna

Martin Aagård om den amerikanska popens nya intresse för medborgarrättsrörelsen

Av: 

Martin Aagård

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

The black eyed peas i Steven Colberts talkshow.
The black eyed peas i Steven Colberts talkshow.

KULTUR

I förra veckan uppträdde The black eyed peas på Steven Colberts talkshow i full svarta panter-utstyrsel – baskrar, skinnjackor och uppsträckta högernävar. I fonden projicerades bilder på Malcolm X och demonstrationståg med Democratic socialists of America. Bandets nya singel, Street livin’, är en lätt uppdaterad acid jazz-historia om det amerikanska fängelsesystemet och den institutionella rasismen i USA. Efter den avslutande textraden ”F* the system” uppstod ett ögonblick av tystnad i studion. Sedan jubel.


Ja, vi pratar alltså om Black eyed peas. Bandet som skrev My hump som handlar om en rumpa och I gotta feeling som handlar om att det är kul att gå på fest. Ett band känt för att spotta ur sig harmlösa Billboard-ettor med nonsenstexter.

Men något har uppenbarligen hänt med den amerikanska popmusiken under Trump. För Black eyed peas är bara ytterligare en i raden av framgångsrika, svarta mainstreamartister som nu återupplivar medborgarrättsrörelsens mest militanta uttryck.

Beyoncé och Pharell Williams band N.E.R.D. har redan gjort bombastiska hyllningar till de baskerbärande pantrarna, liksom många mindre kända artister. Kendrick Lamar, vars senaste album är en dyster berättelse om livet under Trump, har dessutom satt samman soundtracket till Marvel studios kommande film Black panther som ger nytt liv åt deras afrikanske superhjälte från 60-talet.

”Hiphopen håller på att gå igenom sin punk-fas just nu”, säger Black eyed peas frontfigur Will.i.am till Los Angeles Times.

ANNONS

Njut av över 500 000 ljudböcker - prova BookBeat gratis i en månad!

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Medborgarrättsrörelsen

Malcolm X

USA

Kendrick Lamar