Kultur

Achtung, nätrasister

Av: 

Ida Therén

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Facebook, Google och Twitter hjälper till i kampen mot hatet

Den hårda nätjargongen mot flyktingar har förvärrats i takt med att fler flyktingar har anlänt i Tyskland. Det har gjort att regeringen nu beslutat att begränsa vad som får sägas på nätet, meddelar justitieministern Heiko Maas. Det är en fin gränsdiskussion. När får folk uttrycka sig fritt, och när har de rätt att hota och hata andra människor på ett sätt som bryter mot lagen? Facebook, Google och Twitter har gått med på att hjälpa till, och ska använda specialister för att inom 24 timmar leta reda på olämpliga kommentarer och avlägsna dem från sajterna.

Det här är ett framsteg för den som anser att sociala medier också bör lyda under de lagar som finns om hets mot folkgrupp. Nätet är inte längre ”en kul grej” som vi kan behandla styvmoderligt. Så länge det är en stor del av folks liv är det inte orimligt att det behandlas som vilken annan kommunikationsplats som helst. Är det olagligt att skrika något på ett torg, kanske det inte ska vara lagligt att skriva öppet på Facebook.

Nu får vi vända blicken mot Sverige. Vad ska gälla här?

För den som känner sig kränkt över att inte få önska livet ur folk på Twitter finns det bra tips, inte minst så här i jultider. Fina och trevliga dagböcker finns fortfarande att köpa i butikerna. Varenda tanke kanske inte måste delas med hela världen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Twitter

Google

Facebook

Näthat

Rasism