ÅSIKT

Åt höger med public service

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Åsa Linderborg.
KULTUR

■ ■I Dagens Nyheter i går varnade Johan Croneman för vad som ska hända med public service nu när mediehögern får fritt spelrum att genomföra den slakt av "statstelevisionen" den så hett önskar. Han är inte ensam, jag har även stött på journalister inom SVT och Sveriges radio som är bekymrade.

Men har inte public service själv bidragit till högeralliansens seger, den som nu vill göra konfetti av den "fria journalistiken"?

Medieprofessorn Kent Asp (DN 17 sept) konstaterar att de sex största nyhetsförmedlarna har återgett högeralliansens verklighetsbild framför allt vad gäller arbetsmarknad och ekonomi. Så även Rapport. Lägg därtill kampanjen mot fastighetsskatten.

■ ■Vi hörde alla hur Mats Knutson under partiledarutfrågningarna envist kallade socialförsäkringssystemet för "bidrag". Är det viktigt? Ja, för det handlar om hur vi ska se på välfärden: ska den vara generell eller bara omfatta dem med arbete? Det var den ödesfråga valet handlade om, även om Knutson - och den borgerliga pressen - lät påskina något annat.

Public service har under en längre tid bidragit till högervridningen av Sverige. Nyheterna har ekonomifierats så att vi ser privatekonomin som ett litet företag i behov av börsanalys. På så vis slipper vi trist reallönekamp och omfördelningspolitik. Samhällsjournalistik som Konflikt och Vår grundade mening läggs ner. Snart kommer allt som sägs att peka åt samma oreflekterade högerhåll. Som Croneman påpekar, liknar SVT alltmer kabel-tv. Snart kan man inte längre motivera licensavgifterna.

■ ■Den här utvecklingen är möjlig för att arbetarrörelsen saknar egen press. Ingen tvingar Rapport och Aktuellt att ge något annat än arbetsgivarinfluerade Henrik Brors-analyser till rörliga bilder.

På valnatten bevittnade en journalist hur ungmoderater dansade runt glasobelisken på Sergels torg till segersången "Privatisera SVT!" Det lät lite hotfullt, sa han, lätt yrvaken.

God morgon, Sverige.

Åsa Linderborg