"Ta hem de svenska trupperna från Afghanistan"

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Vart är Sverige egentligen på väg ?

Sedan årsskiftet 2001/02 har Sverige trupper i Afghanistan. 250 man ingår i den Nato-ledda International Security Assistance Force, ISAF. Regeringen utvidgar nu den svenska militära insatsen.

Vi protesterar mot Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan. Det strider mot den traditionella svenska neutralitetspolitiken och 200 års fredlig utrikespolitik.

I praktiken har Sverige, för första gången i modern historia, dragits in i ett krig där mänskliga rättigheter dagligen kränks och där civila dödas i dagliga bombningar.

USA har öppet förklarat att det inte respekterar Genèvkonventionen i Afghanistan och har som ockupationsmakt förhindrat att krigsförbrytare lagförs.

ISAF är ingen FN-styrka, utan en Nato-styrka, som sedan 2006 tagit över alltmer av USAs ”krig mot terrorismen”.

Afghanerna behöver inte fler utländska soldater. De behöver mat, kläder, husrum, sjukvård och återuppbyggnadshjälp. De 300 miljoner kronor som Sverige årligen satsar på trupperna i Afghanistan, borde användas till en kraftig ökning av den civila hjälpen.

Vi kräver:

Ta hem de svenska trupperna från Afghanistan – öka den civila hjälpen!

Stockholm, februari 2007

Hans Alfredson Ronny Ambjörnsson Bo Cavefors Peter Curman Thage G. Peterson Tom Heyman Peter Hjukström Gösta Hultén Stefan Lindgren Eva Moberg Birger Schlaug Margareta Zetterström

Alla underskrifter:

Upprop:

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.