ÅSIKT

Slipovrar och nylonstrumpor

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Cedilia Ljung i "En uppstoppad hund".
KULTUR

■ ■1950-tal, denna så genomsmekta epok, med sitt vemodiga radioskval, blekblå köksluckor, tantlockar på alla och kontrollerade raseri, återuppstår i SVT måndagar 20.00. Staffan Göthes gamla trähus i en stad långt i norr, befolkat av kvinnor och män som stillsamt älskar, super och bedrar varandra i slipovrar mellan nylonstrumpeben, iakttagna av den uppväxande generationen, har stått stadigt på hela landets amatörscener sedan 1986 då pjäsen först uppfördes. Nu maniskt tidstroget omstajlade och Roy Andersson-ljussatta för familje-tv har grannarna blivit de på gränsen till karikerade "det-var-då-människorna".

50-talsmannen, stum i sin skinnpaj med bandyn och pilsnern som absolut enda tillåtna uttrycksmedel. Hans hustru, den förtvivlat bedragna understimulerade, bigotta hemmafrun. Adjunkten i vindsrummet med sin sexualskräck, sin butelj och sitt aldrig avslutade mästerverk, bor bredvid ärtan som vill vara modärn och blir narkoman, älskar den sköra konstnärinnan svävande iväg mot avantgardet på kontinenten.

■ ■Ett hus där man folkhemsbisarrt nog dricker te och stoppar upp djur tillsammans innan tv:n kom och förstörde allt. Så alla perstorpsplattenostalgiker: i kväll retas de med oss. Inte direkt finkänsligt heller, men förtjusande detaljerat.

Tv-teater

Jenny Teleman ([email protected])