ÅSIKT

Vem är det som kränker?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

■ ■Jaha, nu ska man tydligen vara upprörd igen. Denna gång över att en kristen kampanj för att ”bevara äktenskapet” får visas på Stockholms tunnelbana.

Efter alla avslöjanden om incest och sexuella övergrepp mot barn inom kristna sekter skulle man kunna tro att kampanjen var ett dåligt skämt, men det är tydligen på allvar.

RFSL kräver censur och förbud och påstår att alla Sveriges homosexuella är kränkta. Att bli kränkt har blivit högsta politiska mode. Alltför ofta spelar minoritetsgruppernas självutnämnda företrädare med i spelet.

Den helt obetydliga Evangeliska alliansen, som låg bakom äktenskapskampanjen, har nu fått större uppmärksamhet än vad deras reklampengar någonsin kunde köpa. RFSL-byråkraterna fick sin stund i rampljuset och ett tillfälle att motivera sina egna statsbidrag.

Alla är nöjda.

■ ■Utom möjligen då Sveriges homosexuella: som återigen blev utmålade som överkänsliga yttrandefrihetsmotståndare som inte tål kritik. Som återigen fick se sina så kallade företrädare delta i ett mediespel som mest syftar till att få fram meningslösa syndabockar så att man slipper ta itu med den verkliga, samhälleliga homofobin. Vem är det som kränker egentligen?

Kalle Holmqvist