ÅSIKT

Det är en revolution vi bevittnar

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: EMIL LANGVAD/TT
KULTUR

Det finns ingen väg tillbaka. Det är så det känns när man sitter på Södra teatern och hör alla skådespelerskor vittna om sexuella övergrepp i teater- och filmbranschen. De är så många och så övertygande och sammansvetsade – En för alla, alla för en – att det är en revolution vi bevittnar. 

Går du inte med på att bli utnyttjad eller regelrätt misshandlad, kan du inte räkna med att få några fler roller. Säger du ifrån, blir du utskälld och utfryst. Kontaktar du teaterchefen eller producenten, får du höra om den store regissören att ”han mådde ju inte så bra, och så är han ju kär i dig.” Konfronterar du den folkkäre stjärnan blir svaret: ”Könsroller i all ära, men jag har en huvudroll att tänka på.” Gör du narr av det manliga geniet som kallar kvinnor för fittor, blir han galen och skriker: ”Jag brukar ju för fan luncha med Jack Nicholson!”. 

#Tystnad tagning ställer kravet att deras arbetsgivare ”ska sluta skydda, anställa och tjäna pengar på förövare.” Bra! Men hur gör man i de lägen cheferna själva tafsar och ställer sexuella krav? Det händer ju hela tiden, förstår man av vittnesmålen. 

Med i salongen på Södra teatern fanns även kronprinsessan Victoria och drottning Silvia. Överklassens främsta representanter. Hoppas de låter sig inspireras. I deras kretsar finns det saker att berätta, vittnesmålen kan spänna över hela den sociala skalan från kaffeflickorna till kronjuvelerna. Vi ser fram emot #blåttblod. 

ARTIKELN HANDLAR OM