ÅSIKT

Ny socialdemokrati?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

■ ■Varenda jävel ska göra upp med sitt förflutna, men det gäller som bekant inte Bert Karlsson. Ingen ställer några obekväma frågor till skandalpolitikern som, med hjälp av en greve och en rejäl dos rasism, lyckades ta sig in i riksdagen med ny demokrati (1991-94).

Nej, i stället upplever Bert Karlsson en ny vår som åsiktsmaskin, musikexpert och tv-stjärna.

Än sen?

Folkpartiet med flera har ju inspirerats av Karlssons politiska idéer - och i dag, när så mycket av offentligheten har blivit underhållning, krävs det förstås clowner.

Men det borde finnas en gräns.

Den gränsen tangerar den socialdemokratiske riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson när han anlitar Bert Karlsson som rådgivare, "spin doctor", inför valet.

"Han är boostad hela tiden", säger Johansson till Resumé, som i sitt senaste nummer avslöjar samarbetet. "Boostad" betyder antagligen att Karlsson vet vad folk tycker och får Johansson veta det kan han göra politik så att folk kryssar för hans namn på valsedlarna.

"Jag ger råd till flera socialdemokratiska riksdagsledamöter", skryter Karlsson själv.

Om blinda s-politiker låter sig ledas av Karlsson från ny demokrati bör partiledningen tala om för dessa politiker att det inte riktigt passar sig (samt gärna offentliggöra namnen på personerna ifråga).

"Jag tycker inte att man ska snöa in på det ideologiska", säger Johansson till Expressen i går.

Man bör nog göra det, åtminstone på sin egen ideologi, när man har med Karlsson att göra - för ideologin kan ju trots allt påverka politiken.

För övrigt gjorde Johansson ett utspel i tidningen Dagen i går: kristna Broderskapsrörelsens samarbete med muslimer har länge varit "ett irritationsmoment" för honom och han anser att muslimer inte ska få vara med i Broderskap.

Bara misstanken att den idén varit i Karlssons säck innan den kom i Johanssons påse borde få socialdemokraterna att dra öronen åt sig.

Håkan Jaensson