Allt färre söker asyl – men S blåser ändå upp paniken

Petter Larsson om hur ”Framtidspartiet” skrämmer bort sina egna väljare utan att vinna några nya

Av: Petter Larsson

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven presenterar nya förslag kring arbetskraftsinvandringen under en pressträff på partilkanslet i Stockholm
Foto: Carolina Byrmo
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven presenterar nya förslag kring arbetskraftsinvandringen under en pressträff på partilkanslet i Stockholm

Om det fram till i fredags fanns några flyktingvänner kvar i Socialdemokraterna, så är de nu betydligt färre, efter att partiet presenterat den flyktingpolitik man går till val på.

Att gränskontrollerna och den tillfälliga asyllagen skulle permanentas har ju varit lätt att gissa länge. Man anammar nu också en del av Mottagandeutredningens idéer och vill inrätta vad som riskerar att bli ett slags stora flyktingläger för att kontrollera de asylsökande.


Det spelar ingen roll att vi nu har så få asylsökande att Migrationsverket säger upp både lokaler och folk på löpande band. Paniken ska underblåsas!

Det spelar ingen roll att tillfälliga uppehållstillstånd och försvårad familjeåterförening skadar integrationen. Eller att gränskontrollerna innebär ett adjö till såväl den nordiska passunionen som den fria rörligheten inom EU och förpestar Öresundspendlingen.

Allt det där väger lätt i den cyniska auktion där partierna bjuder över varandra i flyktingfientlighet.


Gång på gång har partiet den senaste tiden trappat upp budgivningen. Man lyckades till och med få den inte alls orimliga regleringen av arbetskraftsinvandringen att landa i samma retoriska spår.

Men ännu har det inte givet utslag i mätningarna.

Jag tror därför uppriktigt det är en felkalkyl. Inte bara misslyckas man uppenbarligen med att vinna väljare. Man demobiliserar också alla de humanister som ska bära upp valrörelsen med sitt arbete.

Vem vill jobba ideellt för ett ”Framtidsparti”, som möter framtiden med skräck?

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.