Kristna vita lever mitt ibland oss

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Göran Skytte.
Göran Skytte.

Efter massakern på Utöya och bombningen av regeringshögkvarteret i Oslo menar Sven Sune, professor i strukturellt sossehat, att Anders Behring Breiviks val av offer inte var någon slump:

– De senaste decennierna har det blivit alltmer legitimt att hetsa mot socialdemokrater, i gammelmedier och på nätet, och skylla på dem för allt man upplever gått snett i sitt liv och samhället i stort.

Och vi känner alla till bilden av sossen som sprids i medierna. Dryg, bredarslad, arrogant, omoralisk, korrumperad, maktfullkomlig och ivrig förespråkare av enpartistaten. Sossar kan också vara inkrökta, bära träningsoverall, åka på campingsemester om de har råd annars stannar de i förorten eller glesbygden, sitter och röker vid köksbordet och går på bidrag.

Det brukar hävdas att den stora socialdemokratiska minoriteten får skylla sig själva för allt hat. Ingen sosse har exempelvis ställts inför rätta för att ha infört DDR-Sverige. Den diktatur, som utmärktes av bara två reklamfria tv-kanaler, som gjorde det så svårt att andas fram tills den borgerliga valsegern 1991.

Efter terrordåden i Norge ställs nu krav på att kristna officiellt ska ta avstånd från förföljelsen av socialdemokrater. Men en av offentlighetens mest profilerade fundamentalister, Göran Skytte, egenrättfärdig företagare och förste kverulant på Svenska Dagbladets ledarsida, menar att det är en kränkning både mot honom och hans religion:

– Nonsens att Gud och Jesus är inblandade, de har uteslutande arbetat med att göra Göran Skytte rik de senaste åren. Bara Rutavdraget som gett mig en invandrarstäderska så jag kan arbeta mer och bli ännu rikare tog lång tid för dem att utarbeta och få igenom. Muselmaner är förresten duktigt arbetsfolk, det har jag gjort film om, fast den blev för bra, så ingen ville visa den. Det faller på sin egen orimlighet att Jesus skulle haft tid med något annat än mig, det är ett heltidsjobb.

Sossehatet finns inom alla samhällsgrupper men främst bland eliten brukar socialdemokrater få skulden för att ha förgiftat ekonomin bland annat genom att ha infört jantelagen och avundsjukan, som den kristne Göran Skytte med flera brukar formulera det.

– Sverige är landet där flest människor är avundsjuka på samhället och det hämmar tillväxten som kunde uppträda helt ohämmat förr när människor fick glädja sig åt att arbetskarlar som jag tjänar pengar.

Nu växer misstänksamheten mot kristna vita människor eller vita överhuvudtaget eftersom fundamentalism inte syns utanpå. Muhammed, 43-årig Malmöbo, ger uttryck för mångas rädsla:

– De ser ut som oss, de kanske till och med lever som vi, går till jobbet och tittar på teve, men när biskopen befaller måste de döda, sådan är deras religion.

Ann Charlott Altstadt

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.